ZDA naj bi načrtovale novo dobavo orožja Izraelu, Biden o tem obvestil kongres

Svet 15. Maj 202407:07 > 11:33 3 komentarji
Joe Biden
Foto: REUTERS/Elizabeth Frantz

Združene države Amerike po poročanju ameriških medijev načrtujejo novo dobavo orožja Izraelu v skupni vrednosti več kot milijardo ameriških dolarjev. Administracija Joeja Bidna naj bi o tem že obvestila kongres. Biden je še prejšnji teden grozil, da bi izraelska ofenziva na Rafo lahko pomenila prekinitev dobave ameriškega orožja. A je Bela hiša njegovo izjavo kasneje omilila s stališčem, da je bila ustavljena le ena dobava. Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je ob tem pozval Izrael h končanju operacije v Rafi. Njeno nadaljevanje bi močno poslabšalo odnose med EU in Izraelom in dodatno poglobilo humanitarno krizo Palestincev, je še dejal.

Ameriška podpora Izraela se nadaljuje. Administracija predsednika ZDA Joeja Bidna namreč, kot poročajo mediji, načrtuje novo dobavo orožja Izraelu. O več kot milijardo dolarjev vredni pomoči je Biden že obvestil kongres, je po sklicevanju na neimenovane vire poročal Wall Street Journal.

Paket naj bi vseboval tankovsko strelivo, taktična oklepna vozila in minometne granate, pisanje časnika povzema nemška tiskovna agencija dpa. Po poročanju drugih ameriških medijev je vlada začela tudi postopek odobritve v kongresu, ki je po poročanju ameriške televizije CNN še v začetni fazi.

Ameriška vlada trenutno zadržuje dobavo tako imenovanih težkih bomb zaradi izraelske vojaške akcije v Rafi na jugu območja Gaze.

Prejšnji teden je Biden zagrozil, da bi izraelska ofenziva v mestu, kamor se je zateklo več kot milijon Palestincev iz drugih delov palestinske enklave, lahko imela posledice za dobavo ameriškega orožja. Bela hiša si je nato prizadevala pojasniti, da ameriška vlada ne bo odrekla podpore Izraelu in da je bila ustavljena le ena dobava.

Svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan je v ponedeljek dejal, da bo Washington še naprej zagotavljal vojaško pomoč Izraelu.

Bidnova tiskovna predstavnica Karine Jean-Pierre pa je v torek na vprašanje o izraelskih napadih v Rafi odgovorila, da so Washingtonu zagotovili, da izraelska vojska v Rafi izvaja omejeno operacijo in ne obsežne kopenske ofenzive.

Borrell pozval Izrael h končanju operacije v Rafi

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes Izrael pozval, naj nemudoma konča vojaško operacijo v Rafi na skrajnem jugu Gaze. Kot je dejal, bi njeno nadaljevanje namreč močno poslabšalo odnose med EU in Izraelom in dodatno poglobilo humanitarno krizo Palestincev na območju, so sporočili v Bruslju.

“EU poziva Izrael, naj nemudoma konča vojaško operacijo v Rafi,” je sporočil Borrell in poudaril, da izraelska dejanja dodatno ovirajo razdeljevanje pomoči v enklavi, kjer so humanitarne razmere že tako katastrofalne, na stotine tisoče ljudi pa je notranje razseljenih.

“Več kot milijon civilistov je našlo zatočišče v Rafi in njeni okolici, pri čemer jim je bilo naročeno, naj se evakuirajo na območja, ki po mnenju Združenih narodov ne morejo veljati za varna,” je izpostavil prvi mož evropske diplomacije. Po njegovih besedah EU sicer priznava pravico Izraela do obrambe, vendar mora ta to storiti v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom in zagotoviti varnost civilistov.

Izrael je vnovič pozval, naj se vzdrži nadaljnjega zaostrovanja in odpre mejni prehod Rafa z Egiptom, ki je eden ključnih za dobave pomoči v Gazo. “Če bo Izrael nadaljeval vojaško operacijo v Rafi, bo to neizogibno močno obremenilo odnose EU z Izraelom,” je posvaril.

Foto: PROFIMEDIA

Dodal je, da EU obsoja tudi nedavni raketni napad oboroženega krila palestinskega islamističnega gibanja Hamas na mejni prehod Kerem Šalom. Po napadu je Izrael prehod zaprl, kar je dodatno otežilo dostavo pomoči v enklavo. Izraelske oblasti so sicer konec minulega tedna zatrdile, da se prehod ponovno odpira, kar pa so agencije ZN zanikale.

Visoki zunanjepolitični predstavnik je tako Izrael kot Hamas tudi pozval, naj okrepita prizadevanja za takojšnjo prekinitev ognja v Gazi in izpustitev talcev, ki jih je gibanje zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra lani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje