ZDA po 35 letih odpravile sankcije proti Cipru

Svet 17. Sep 202218:40 0 komentarjev
ZDA in Ciper
PROFIMEDIA

ZDA so se odločile odpraviti embargo na izvoz orožja na grški del Cipra, ki so ga uvedle leta 1987 v upanju, da bodo grško in turško stran na ta način prisilile v pogajanja in dosegle ponovno združitev razdeljenega otoka. Odločitev je v petek sporočil ameriški državni sekretar Antony Blinken. V Nikoziji so navdušeni, v Ankari pa nezadovoljni.

ZDA so se za odpravo embarga odločile, da bi preprečile, da bi se začel Ciper v iskanju orožja zanašati na Rusijo, poročajo tuje tiskovne agencije. Ciper naj bi tako v skladu z ameriško zakonodajo izpolnil potrebne pogoje za odobritev izvoza.

V State Departmentu so sicer dodali, da bodo odločitev ponovno preučili vsako leto, in opozorili, da embarga ne bo, dokler bo Ciper sodeloval z Washingtonom, kar pomeni tudi zavračanje dostopa ruskih vojaških plovil v pristanišča za oskrbo z gorivom in servisiranje.

Odločitev ZDA je “prelomna odločitev, ki odraža rastoče strateške odnose med državama”, je odločitev ZDA danes komentiral ciprski predsednik Nikos Anastasiades. Svoje “globoko zadovoljstvo” je izrazil tudi grški zunanji minister Nikos Dendias.

Turčija je odločitev ZDA medtem že ostro obsodila, saj da ruši ravnotežje pri prizadevanjih za združitev otoka. “Ta odločitev bo negativno vplivala na prizadevanja za rešitev ciprskega vprašanja in povzročila oboroževalno tekmo na otoku,” so na turškem zunanjem ministrstvu opozorili v izjavi. Dodali so še, da bo Turčija “kot država garantka v skladu s svojimi pravnimi in zgodovinskimi odgovornostmi” še naprej “sprejemala potrebne ukrepe za obstoj, varnost in mir ciprskih Turkov”.

Ciper je razdeljen že od 70. let prejšnjega stoletja. Južni, grški del otoka je mednarodno priznan in je tudi del Evropske unije, medtem ko severni del priznava le Turčija. Številni poskusi združitve otoka v preteklih letih so bili neuspešni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!