ZDA po strelskem napadu skrušene: 6 ljudi mrtvih, med njimi tudi trije otroci

Svet 28. Mar 202307:26 4 komentarji
Streljanje v šoli v Nashvillu
REUTERS

ZDA je pretresel še en strelski pohod v šoli, v katerem je bilo ubitih šest ljudi, od tega trije otroci. Strelka je nekdanja učenka šole, policija zato ne izključuje možnosti, da jo je do napada privedla pretekla zamera.

Združene države Amerike je včeraj pretresel nov strelski pohod, tokrat na eni od šol v Nashvillu. Strelski pohod je v zasebni krščanski šoli The Covenant izvedla 28-letna Audrey Hale, ki se je sicer identificirala kot transspolna oseba, piše BBC.

V šolo je vstopila z dvema avtomatskima puškama in pištolo ter ubila šest ljudi, med njimi tri devetletne učence. Odrasle žrtve so bile stare 60 in 61 let, poroča CNN. Avtomatski puški naj bi bili kupljeni legalno, še poroča BBC.

Hale naj bi eno od pušk uporabila tudi za to, da je s streljanjem v zaklenjena vrata vdrla v šolo. Napadalka, ki naj bi bila nekdanja učenka te šole, je ob prihodu policistov streljala nanje, ti pa so jo ubili. Motiv za napad naj bi bilo “maščevanje”, vendar dodatnih podrobnosti policija ni posredovala. Policija naj bi sicer prišla do manifesta strelke, ki se je na napad temeljito pripravila z načrtom šole. Pred napadom naj bi izvajala tudi nadzor nad poslopjem.

Mesto Nashville je v šoku, v spomin na žrtve potekajo budnice. Pretreseni so tudi v šoli, kjer se je zgodil napad. Kot so zapisali, so po terorju, ki je povzročil nepopravljive izgube, v šoku. “Osredotočeni smo na svoje otroke, družine in zaposlene, da bomo skupaj šli skozi proces prebolevanja,” so zapisali. Sporočili so še, da so preiskovalci na delu in da za zdaj ne morejo komentirati kakršnihkoli špekulacij okoli dogodka ter da so trenutno osredotočeni zgolj na dobrobit skupnosti.

S šole so še izrazili hvaležnost posredovalcem in policistom, ki so na kraj dogodka prišli hitro in preprečili še več žrtev.

REUTERS

Starši strti ob novi tragediji

Po še enem strelskem pohodu so se znova odprla vprašanja o vzpostavitvi strožjega nadzora nad orožjem. Oglasile so se družine žrtev preteklih strelskih pohodov, ki zahtevajo ukrepanje pristojnih. Med temi je tudi mati Shaundelle Brooks, ki je enega sina že izgubila ob strelskem pohodu v nashvilski restavraciji z vaflji leta 2018. Njen drugi sin je bil ob tokratnem strelskem pohodu v šoli blizu kraja napada.

Kot je dejala, je bila ob novici o novem strelskem napadu popolnoma na tleh. “Nikjer nismo več varni. Ne v šolah, ne v restavracijah, ne v cerkvah,” je dejala zgroženo. Kot je dejala, je želela v času dogajanja odhiteti do sina, ki je bil zaklenjen v bližnji šoli. “Bolečina bo za vedno ostala, vendar niste sami,” je ob misli na pred leti ustreljenega sina in starše tokratnih žrtev dejala Brooks.

“Nismo vedeli, ali smo varni. Nismo vedeli, ali do nas prihaja nekdo in nas namerava ubiti,” pa je stresne trenutke ob čakanju v šoli opisal njen sin Aldane Brooks.

V Nashvillu je bila tudi Ashbey Beasley, ki je lani preživela strelski pohod v Illinoisu. “Zlomljena sem. Naši otroci živijo v času številnih strelskih pohodov, kaj počnemo,” se je vprašala. “Ubija nas dostopnost do orožja. Sprememb pa ne bo, dokler odločevalci ne bodo ukrepali in spremenili zakonodaje,” je dejala.

Po Twitterju se je odzval tudi nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. “Izneverili smo se svojim otrokom. Pištole so postale najpogostejši vzrok smrti otrok v ZDA. Z Michelle skupaj žalujeva z družinami žrtev strelskega pohoda v šoli Covenant,” je zapisal Obama.

Nashville je bil v zadnjih letih že priča napadom

Pred tem nasiljem na ameriški šoli je bilo po podatkih agencije AP in časopisa USA Today od leta 2006 na ameriških osnovnih šolah sedem podobnih množičnih napadov z najmanj štirimi mrtvimi. V vseh prejšnjih primerih so bili strelci moški.

Podatki omenjenih medijev ne vključujejo primerov, ko so na šolah v strelskih napadih umrle manj kot štiri osebe. Takih napadov je veliko in samo prejšnji teden sta se na primer v dveh dneh zgodili streljanji na šolah v Denverju v Koloradu in na območju Dallasa v Teksasu.

Nashville je bil v zadnjih letih večkrat priča množičnemu nasilju, vključno z napadom na božični dan leta 2020, ko je bilo v središču zgodovinskega središča Music City namerno razstreljeno počitniško vozilo, pri čemer je bil napadalec ubit, tri osebe pa poškodovane.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je po zadnji tragediji dejala, da je treba nekaj storiti. “Predsednik znova poziva kongres, naj nekaj stori, preden bo še en otrok nesmiselno ubit v nasilju s strelnim orožjem, ki ga je mogoče preprečiti,” je dejala.

Na strelski pohod se je odzval tudi ameriški predsednik Joe Biden. Streljanje je označil za bolno in dejal, da nasilje s strelnim orožjem trga samo dušo naroda. Policijo je pohvalil za hitro ukrepanje in ponovno pozval kongres, naj prepove jurišne oziroma polavtomatske puške. Znova je pozval k sprejetju zakonodaje za nadzor nad orožjem. V spomin na žrtve nesmiselnega nasilja, kot se je izrazil sam, je ukazal spustiti zastave pred zveznimi poslopji na pol droga do konca meseca.

Kevin Wurm/REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
Honda Fit vehicle, driven and parked at The Covenant School by mass shooting suspect in Nashville Honda Fit vehicle, driven and parked at The Covenant School by mass shooting suspect in Nashville
REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje