ZDA pozivajo Severno Korejo, naj preneha z izstrelitvami raket

Svet 17. Jan 202217:39 0 komentarjev
severna koreja
Kim Hong-Ji/REUTERS

ZDA so danes pozvale Severno Korejo, naj "preneha z nezakonitimi in destabilizirajočimi dejavnostmi", ki vključujejo izstreljevanje raket. Severna Koreja je pred tem danes znova izstrelila dve domnevno balistični raketi, kar je bil že četrti tovrsten preizkus ta mesec.

Posebni odposlanec ZDA za Severno Korejo Sung Kim, je v telefonskem pogovoru z južnokorejskimi in japonskimi predstavniki izrazil zaskrbljenost zaradi izstrelitve raket in pozval Pjongjang, naj se vrne k dialogu “brez predpogojev”, je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price.

Ob tem je Price ponovno potrdil zavezanost ZDA k popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka in trdno zavezanost Washingtona k obrambi svojih zaveznic, Južne Koreje in Japonske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z letališča v Pjongjangu sta bili danes zgodaj zjutraj izstreljeni dve domnevno balistični raketi kratkega dosega, so sporočili iz združenega štaba južnokorejske vojske. Potrditev izstrelitve je prišla tudi iz Japonske.

Gre za nov severnokorejski preizkus orožja, že četrtega letos, s čimer skuša Pjongjang pokazati napredek na vojaškem področju in s tem pokazati svojo moč. Na ta način želi Severna Koreja običajno vplivati na pogajanja in pokazati, da bo vztrajala pred poskusi omejevanja, še poroča AFP.

Severnokorejska nadzvočna raketa
REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!