ZDA prijele osumljenca za bombni napad na letalo Pan Am leta 1988

Svet 11. Dec 202219:03 1 komentar
lockerbie
Profimedia

Ameriško pravosodno ministrstvo je danes potrdilo, da je v priporu moški, ki je obtožen izdelave bombe, ki je leta 1988 uničila letalo družbe Pan Am nad škotskim Lockerbiejem. Washington je Libijca Abu Agilo Mohameda Masuda pred dvema letoma obtožil bombnega napada, v katerem je umrlo 270 ljudi.

Pravosodno ministrstvo ZDA je v izjavi potrdilo, da je Masud v ameriškem priporu, pri čemer ni navedlo, kako je osumljeni pristal v ameriških rokah. Pred tem so tudi škotske pravosodne oblasti potrdile, da je Masud v ameriškem priporu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik ameriškega pravosodnega ministrstva je dejal, da naj bi se obtoženi prvič pojavil na sodišču v Washingtonu, ni pa navedel, kdaj.

Masud, ki so ga ZDA pred dvema letoma obtožile za bombni napad na letalo Pan Am, je bil pred tem pridržan v Libiji zaradi domnevne vpletenosti v napad na nočni klub v Berlinu leta 1986.

Za bombni napad na letalo ameriške družbe Pan Am 21. decembra 1988 je bil doslej sodno preganjan le en obtoženi za atentat. Nekdanji libijski obveščevalni agent Abdelbaset Ali Mohamed al Megrahi je po obsodbi leta 2001 preživel sedem let v škotskem zaporu. Umrl je v Libiji leta 2012, ves čas pa je vztrajal, da je nedolžen.

Libija je leta 2003 priznala odgovornost za ta najhujši teroristični napad v britanski zgodovini. Režim sedaj že pokojnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija je plačal 2,4 milijarde evrov odškodnin svojcem žrtev v okviru ukrepov za približevanje Zahodu. Gadafi je sicer vztrajal, da napada ni ukazal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje