ZDA proizvajalca vohunske opreme Pegasus uvrstile na črno listo

Svet 03. Nov 202119:36 0 komentarjev
telefon
PROFIMEDIA

Ministrstvo za trgovino ZDA je sporočilo, da je izraelskega proizvajalca vohunske opreme Pegasus, NSO Group uvrstilo na črni seznam podjetij, ki imajo omejen dostop do ameriške tehnologije in drugega blaga ali storitev. Z opremo Pegasus so države in celo kriminalci vohunili za politiki in novinarji.

“NSO Group je izvajal aktivnosti, ki so v nasprotju z interesi nacionalne varnosti in zunanje politike ZDA. Obstajajo dokazi, da so tuje vlade z vohunsko programsko opremo NSO Group merile na vladne uradnike, novinarje, poslovneže, aktiviste, akademike in diplomate,” je sporočilo ministrstvo za trgovino ZDA.

Julija je po svetu odjeknila novica, da so države z omenjeno opremo povezale več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov iz več držav. Na seznamu je bilo med drugim 15.000 številk iz Mehike, med njimi domnevno tudi številni novinarji, ki so jih ubili mamilarski karteli.

Na seznamu so še novinarji ali sodelavci medijev AFP, The Wall Street Journal, CNN, The New York Times, Al Jazeera, El Pais, AP, Le Monde, Bloomberg, The Economist in Reuters.

NSO Group še vedno zanika obtožbe in trdi, da je bila oprema narejena za sledenje teroristom in kriminalcem, prodajali pa so jo le vladam. Pegasus izkorišča varnostne pomanjkljivosti pametnih telefonov, da pride do podatkov.

Poleg NSO Group so ZDA v povezavi s podobnimi dejavnostmi na črni seznam uvrstile še tri podjetja. Gre za izraelsko podjetje za programsko opremo Candiru, rusko podjetje Positive Technologies in singapursko podjetje Computer Security Initiative Consultancy. Ta podjetja naj bi trgovala z opremo, ki se uporablja za nepooblaščene vdore v informacijske sisteme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!