ZDA s sankcijami proti tožilki iz Bosne in Hercegovine: Rušila je demokracijo

Svet 27. Sep 202218:51 1 komentar
BiH
PROFIMEDIA

ZDA so zaradi rušenja demokracije in vladavine prava v Bosni in Hercegovini uvedle sankcije proti nekdanji vodji oddelka za boj proti organiziranemu kriminalu na tožilstvu BiH Diani Kajmaković. To je še dodatno omajalo dolgoletno trhlo zaupanje v pravosodje v BiH, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Diano Kajmaković so pred štirimi meseci premestili s položaja vodje oddelka za boj proti organiziranemu kriminalu na mesto tožilke v oddelku za vojne zločine, potem ko so potrdili, da je bilo njeno ime večkrat omenjeno v komunikaciji med pripadniki kriminalnih skupin.

Ameriški urad za nadzor tujega premoženja, ki deluje v okviru ministrstva za finance, je Diani Kajmaković zamrznil premoženje ter ji prepovedal potovanje v ZDA. Kot je pojasnil podsekretar na ameriškem finančnem ministrstvu Brian Nelson, Kajmakovićeva neprestano ruši demokracijo in vladavino prava v BiH.

Z ministrstva so še sporočili, da je Kajmakovićeva “očiten primer skorumpirane državne tožilke, povezane s kriminalnimi organizacijami”, ker je kriminalcem pomagala pri prikrivanju dokazov, preprečevala preiskave proti njim in izvajala druge nezakonite dejavnosti, od tega pa je imela koristi.

ZDA so proti tožilki uvedle sankcije, potem ko je ameriški veleposlanik v BiH Michael Murphy sredi meseca opozoril, da je zaupanje državljanov BiH v pripravljenost pravosodja, da se bori proti korupciji, na najnižji ravni od konca vojne. “Na kratko: pravosodni sistem BiH ne deluje, kar vedo tako državljani kot sodstvo,” je dejal in izrazil prepričanje, da je to razlog, zakaj pravosodni organi niso uvedli postopka proti nobeni “veliki ribi”.

Pandorino skrinjico, ki je skrivala povezave med številnimi policisti, inšpektorji, tožilci in sodniki, je odprlo dešifriranje kriptiranih sporočil v aplikacijah Sky in Anom, ki so jih uporabljali za medsebojno komuniciranje.

V prejšnjih mesecih so zaradi povezav s kriminalci prijeli več pripadnikov varnostnih agencij, obmejne policije, obveščevalno-varnostne agencije ter notranjih ministrstev v entitetah in županijah. Oddelek, ki ga je vodila Kajmakovićeva, je bil pristojen za preiskavo komunikacije med kriminalci in predstavniki pravosodja ter varnostnih struktur, ko se je pokazalo, da je vpletena, pa so je premestili na drug oddelek.

Sedanji vršilec dolžnosti vrhovnega tožilca v BiH Milanko Kajganić je napovedal, da bodo po ameriških sankcijah razširili preiskavo proti Kajmakovićevi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje