ZDA se vračajo v Svet ZN za človekove pravice

Svet 14. Okt 202120:13 1 komentar
Sveta ZN za človekove pravice
John Minchillo/Pool/REUTERS

ZDA se vračajo v Svet Združenih narodov za človekove pravice. Iz njega so se umaknile v času prejšnjega predsednika Donalda Trumpa.

Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) je danes v New Yorku izvolila 18 novih članic Sveta ZN za človekove pravice, ki zaseda v Ženevi. Vanj se vračajo tudi ZDA, ki jih je bivši predsednik Donald Trump leta 2018 med slovenskim predsedovanjem Svetu iz tega organa ZN umaknil zaradi kritik Izraela.

Pri volitvah ni bilo težav, saj je bilo za 18 prostih sedežev v 47-članskem Svetu za človekove pravice na voljo prav toliko kandidatov, o čemer so se države v okviru svojih regionalnih skupin sistema ZN vnaprej dogovorile. Nove članice začenjajo triletni mandat s 1. januarjem 2022. Najmanj, in sicer 168 glasov podpore, so pri volitvah dobile ZDA.

Umik ZDA je po mnenju večine analitikov v Ženevi okrepil vlogo Kitajske. ZDA naj bi tako imele spet težje delo z opozarjanjem na kršitve na Kitajskem in tudi pri varovanju svojih interesov in interesov Izraela. Krepi se tudi strah, da se obeta dvoboj med ZDA in Kitajsko, ki bo zasenčil tudi druga pomembna vprašanja.

Iz Azijske skupine so bile danes izvoljene Indija, Kazahstan, Malezija, Katar in Združeni arabski emirati. Iz Afriške skupine je Generalna skupščina ZN izvolila oziroma potrdila Benin, Somalijo, Eritrejo in Kamerun, iz skupine Zahodna Evropa in drugi sta poleg ZDA podporo dobila še Luksemburg in Finska, v skupini Vzhodna Evropa, v kateri je tudi Slovenija, pa Črna gora in Litva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje