ZDA spet upirajo pogled v vesolje: vse več skrbi o skrivnostni ruski grožnji

Svet 16. Feb 202407:53 1 komentar
Stavba ameriškega kongresa na Kapitolu
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški kongresniki so dobili pojasnila v zvezi z domnevno veliko rusko grožnjo za ameriško nacionalno varnost. Grožnja naj bi bila povezana s protisatelitskimi zmogljivostmi, ki jih razvija Rusija, in ne bi povzročile fizičnega uničenja na Zemlji. Neuradni viri medtem pripovedujejo, da naj bi šlo za rusko zmogljivost z jedrskim orožjem, vendar analitiki ocenjujejo, da gre najverjetneje za napravo na jedrski pogon, ki lahko onemogoči ali uniči elektroniko v satelitih. Kremelj vse obtožbe zanika in označuje za poskus prepričevanja kongresnikov, da podprejo zastali paket pomoči Ukrajini.

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan je v četrtek vodilne kongresnike obeh strank seznanil z zaupnimi obveščevalnimi podatki o domnevni veliki grožnji za ameriško nacionalno varnost, pri čemer naj bi šlo za ruske zmogljivosti za napade na satelite z jedrskim orožjem, poroča ameriška televizija ABC.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je medtem v četrtek novinarjem povedal, da je zadeva povezana s protisatelitskimi zmogljivostmi, ki jih razvija Rusija. Zagotovil je, da ne gre za aktivne ali že nameščene zmogljivosti, drugih podrobnosti pa ni razkril. “Čeprav je ruski razvoj takih zmogljivosti zaskrbljujoč, ni nobene takojšnje grožnje. Ne govorimo o orožju, ki bi lahko povzročilo fizično uničenje na Zemlji,” je dejal Kirby. Izrazil je tudi skrb zaradi javnega razkrivanja določenih informacij.

Televizija ABC navaja dva neimenovana uradnika ameriške vlade, ki sta razložila, da gre za zmogljivost z jedrskim orožjem. Analitiki sicer ocenjujejo, da je bolj verjetno, da bi šlo za napravo na jedrski pogon, ki lahko onemogoči ali uniči elektroniko v satelitih, kot pa za eksplozivno jedrsko orožje.

V Kremlju so medtem zavrnili trditve o ruskih grožnjah iz vesolja, češ da gre za izmišljotine in za poskus Bele hiše, da bi prepričali ameriške kongresnike, da vendarle odobrijo več sredstev za ukrajinski boj proti Rusiji, poroča Reuters.

Poročanje vodilnim kongresnikom ZDA o grožnji, ki ni takojšnja, je bilo predvideno že več dni, vendar pa je republikanski predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti Mike Turner v sredo javno zahteval od predsednika Joeja Bidna, naj s podatkov umakne oznako zaupno, in tako ustvaril nekaj preplaha.

Analitiki v ZDA menijo, da je podpornik nadaljevanja ameriške pomoči Ukrajini s tem skušal omahljive kolege prepričati k ukrepanju, vendar pa so se ti po odločitvi predsednika predstavniškega doma Mika Johnsona pred potrditvijo pomoči podali na praznični dopust. V ZDA namreč v ponedeljek praznujejo dan predsednika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje