ZDA svojcem žrtev napada z dronom ponudile odškodnino

Svet 16. Okt 202113:01 0 komentarjev
Kabul
Jorge Silva/REUTERS

ZDA so svojcem desetih afganistanskih civilistov, ki so bili avgusta v Kabulu pomotoma ubiti v napadu ameriškega brezpilotnega letala, ponudile finančno nadomestilo, je v petek sporočilo ameriško obrambno ministrstvo.

V napadu brezpilotnega letala 29. avgusta, le nekaj dni pred dokončnim umikom ameriških enot iz Afganistana, je umrl humanitarni delavec in devet članov njegove družine, med njimi sedem otrok.

Ameriški podsekretar za obrambno politiko Colin Kahl je v video pogovoru s predsednikom nevladne organizacije, kjer je bil zaposlen eden od ubitih civilistov, predlagal finančno nadomestilo za družine žrtev napada brezpilotnega letala, je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Višina tega nadomestila ni znana, piše AFP.

Pentagon je po napadu sporočil, da so ciljali samomorilskega napadalca skrajne skupine Islamska država (IS), ki je predstavljal grožnjo ameriškim vojakom na mednarodnem letališču v Kabulu v zadnji fazi umika ameriških enot. Vendar pa so poročila kmalu pokazala, da so bili v napadu pomotoma ubiti civilisti. Napad z brezpilotnim letalom so ameriške sile izvedle tri dni po tem, ko je samomorilski napadalec iz vrst IS na območju letališča ubil 13 ameriških vojakov in več deset afganistanskih civilistov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!