ZDA v zadnjem dnevu iz Kabula evakuirale 16 tisoč ljudi

Svet 23. Avg 202119:15 > 21:11 0 komentarjev
Evakuacija iz Afganistana
U.S. Marine Corps/Staff Sgt. Victor Mancilla/REUTERS

ZDA so v zadnjih 24 urah iz Afganistana evakuirale okoli 16 tisoč ljudi, Velika Britanija pa 1300. Na letališču v Kabulu je z željo po evakuaciji še vedno gneča, mediji pa poročajo o streljanju.

Z letališča v Kabulu se pred rokom dokončnega umika, ki je zaenkrat postavljen na 31. avgust, pospešeno nadaljujejo evakuacije državljanov tujih držav in njihovih afganistanskih sodelavcev. ZDA so v zadnjih 24 urah od tam odpeljale okoli 16 tisoč ljudi, Velika Britanija pa 1300, sta sporočili obrambni ministrstvi obeh držav.

Ameriški Pentagon ob tem dodaja, da so od julija skupno iz Afganistana prepeljali že 42 tisoč ljudi, od tega 37 tisoč, odkar se je pred dobrim tednom dni tik pred prevzemom oblasti s strani talibanov začela intenzivna evakuacija.

Velika Britanija je medtem po besedah obrambnega ministra Ben Wallacea od 14. avgusta iz nemirne države odpeljala 6600 ljudi. “Seveda jih je še veliko, veliko več, in najtežja stvar, če sem iskren, je realnost, da ne bomo spravili ven vseh,” je dejal po poročanju BBC.

Ob vse močnejših pozivih, naj ZDA podaljšajo rok za odhod, z umikanjem tako svojih državljanov kot Afganistancev, s katerimi so sodelovale v zadnjih 20 letih prisotnosti v Afganistanu, nadaljujejo tudi druge države. Nemčija jih je doslej denimo skupno prepeljala 3000, od tega 1800 afganistanskih državljanov. V Belgijo pa sta prav danes prispela dva evakuacijska leta s skupno 226 ljudmi na krovu, skupno doslej že 400. Francija je po navedbah zunanjega ministrstva iz Kabula doslej odpeljala prek 1000 Afganistancev, 100 Francozov in 40 državljanov drugih držav.

Francija v Afganistan napotila elitno enoto policije

Pariz je sicer v pomoč pri evakuaciji že po padcu Afganistana v roke talibanov v državo napotil elitno enoto svoje policije, ki je dejavna tudi v Kabulu, in je že pred dnevi od tam do letališča – pot je otežena zaradi nadzora, ki ga izvajajo talibani – pospremila veliko skupino Afganistancev in Francozov.

Danes jim je ob podpori ZDA uspelo premik na letališče zagotoviti še za 260 sodelavcev Evropske komisije. Glede na besede francoskega veleposlanika Davida Martinona je skupina popoldne čakala na svoj let.

Poročajo o streljanju

Na letališču in zlasti v njegovi okolici sicer vlada kaos, saj se tja zgrinjajo množice ljudi, ki bi si rade zagotovile mesto na letalu. Gneča je bila že usodna za več ljudi, danes pa z enega od vhodov poročajo o strelskem incidentu, v katerem je umrl afganistanski vojak.

Zaenkrat neznani napadalec je namreč tam začel streljati na afganistanske vojake, ki so se tako kot tudi navzoči tuji vojaki odzvali s streljanjem. Afganistanski vojak je umrl pod strelom napadalca, več jih je bilo ranjenih.

Unicef bo razširil dejavnosti v Afganistanu

Sklad ZN za otroke (Unicef) namerava razširi obseg svojih dejavnosti v Afganistanu in je talibane, ki so tam prevzeli oblast, pozval, naj omogočijo dostop do vseh otrok, ki potrebujejo pomoč. Kot je danes sporočila izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore, želijo svoje dejavnosti razširiti na območja, ki jih predhodno zaradi slabih varnostnih razmer niso mogli doseči. Pomoč naj bi vključevala razdeljevanje hrane in pitne vode ter zagotavljanje zdravstvene oskrbe več sto tisoč razseljenim družinam. Glede na podatke Unicefa trenutno okoli 10 milijonov otrok v Afganistanu potrebuje humanitarno pomoč. Milijonu to leto grozi akutna podhranjenost.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) medtem opozarja, da zdravstvena pomoč zaradi kaosa na letališču v Kabulu ne more v državo. Državo je sicer v zadnjih dneh zapustilo na tisoče ljudi. “Medtem ko so oči sveta sedaj uprte v ljudi, ki jih evakuirajo, in v letala, ki odhajajo, moramo mi spraviti pomoč v državo, da pomagamo tistim, ki so ostali,” je v izjavi za agencijo Reuters dejala tiskovna predstavnica WHO Inas Hamam. WHO si želi, da bi prazna letala preusmerili v Dubaj, kjer bi na poti v Kabul naložila zaloge, povzema britanski BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!