ZDA z novimi napadi na hutijevske ladje v Rdečem morju

Svet 11. Feb 202417:55 4 komentarji
Hutijevci
Ladje v Rdečem morju (Foto: PROFIMEDIA)

Združene države Amerike so spet napadle ladje hutijevcev. Po navedbah centralnega poveljstva oboroženih so napadli dve plovili brez hutijevskih posadk in tri protiladijske raketne sisteme, da bi tako preprečili nove napade hutijevcev na tovorne ladje v Rdečem morju.

ZDA so v soboto ponovno napadle hutijevske ladje.

Po navedbah centralnega poveljstva oboroženih sil ZDA (Centcom) so napadli dve plovili brez hutijevskih posadk in tri protiladijske raketne sisteme, da bi tako preprečili nove napade hutijevcev na tovorne ladje v Rdečem morju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriška vojska je protiladijske raketne sisteme našla pri jemenskem pristanišču Hudajda, ki je pod nadzorom hutijevcev. Pripravljeni so bili za izstrelitev v smeri Rdečega morja. Ameriška vojska je po navedbah dpa ocenila, da gre za neposredno grožnjo ameriškim vojaškim in trgovskim ladjam v Rdečem morju.

Hutijevci pravijo, da so njihovi napadi na ladje v Rdečem morju odgovor na izraelsko ofenzivo v Gazi oziroma izraz solidarnosti s Palestinci.

Po jemenskih vodah poteka ena najpomembnejših pomorskih poti za svetovno trgovino, po kateri tovorne ladje iz Indijskega oceana prek Sueškega prekopa v Egiptu dosežejo Sredozemsko morje. ZDA in Združeno kraljestvo so kot odgovor na napade hutijevcev izvedli več obsežnih vojaških napadov na položaje hutijevcev v Jemnu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje