ZDA z vetom preprečile Palestini pot do sprejema v ZN, vrstijo se kritike

Svet 19. Apr 202406:25 > 08:34 1 komentar
Varnostni svet
Foto: PROFIMEDIA

Varnostni svet Združenih narodov (ZN) zaradi ameriškega veta ni podprl predloga alžirske resolucije za priporočilo Generalni skupščini ZN, naj obravnava prošnjo Palestine o sprejemu v ZN. Slovenija je s še 11 državami glasovala za predlog, veleposlanik Samuel Žbogar pa je dejal, da Palestina izpolnjuje kriterije za članstvo v ZN. Zunanja ministrica Tanja Fajon je izrazila obžalovanje, da resolucija ni bila sprejeta in znova poudarila, da le rešitev dveh držav lahko zagotovi mir. V ZN se vrstijo obžalovanja in kritike zaradi veta

V kratkem besedilu predloga alžirske resolucije je navedeno, da je Varnostni svet pregledal prošnjo Palestine za sprejem v ZN in Generalni skupščini priporoča, naj državo Palestino sprejme v članstvo.

Za resolucijo je glasovalo 12 članic Varnostnega sveta (Rusija, Francija, Alžirija, Slovenija, Sierra Leone, Malta, Mozambik, Ekvador, Gvajana, Japonska, Južna Koreja in Kitajska). Vzdržali sta se Velika Britanija in Švica, ZDA, ki imajo kot stalna članica pravico veta, pa so glasovale proti.

Palestinci so zaradi dogajanja v Gazi letos spet zaprosili za sprejem države v ZN. Predsednik Generalne skupščine Dennis Francis je prošnjo posredoval Varnostnemu svetu, ki mora dati zeleno luč, preden se lahko glasuje v Generalni skupščini ZN.

Varnostni svet je opravil dva sestanka v okviru odbora za sprejem novih članic in ni prišel do soglasja, zato je Alžirija pripravila predlog resolucije, a ta v četrtek zvečer ni dobil ustrezne podpore.

Fajon obžaluje ameriški veto

Zunanja ministrica Tanja Fajon obžaluje, da resolucija ni bila sprejeta, so v četrtek sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve. “Članstvo Palestine v OZN je pomemben korak na poti k miru, krepitvi palestinskih oblasti in varnosti Izraela,” je sporočila ministrica, ki se te dni mudi na obisku na Kitajskem.

“Samo rešitev dveh držav z mirnim sobivanjem Izraelcev in Palestincev lahko zagotovi trajen mir na Bližnjem vzhodu,” je poudarila. Neodvisno Palestino priznava okoli 140 držav članic ZN, Slovenije trenutno še ni med njimi.

Tanja Fajon
Foto: PROFIMEDIA

Odločitev obžalujejo in kritizirajo tudi v Združenih narodih

Ustanovna listina ZN določa, da lahko postanejo članice ZN vse miroljubne države, ki prevzamejo obveznosti, vsebovane v ustanovni listini, in ki so po presoji ZN sposobne in voljne izpolnjevati te obveznosti. Veleposlanik Samuel Žbogar je v obrazložitvi glasovanja za resolucijo dejal, da po mnenju Slovenije Palestina izpolnjuje kriterije za sprejem, kar da bi bil pomemben korak k miru.

“S tem bi se okrepila vloga Palestinske uprave in prispevalo k varnosti Izraela. Vztrajamo pri mnenju, da palestinska pravica do samoodločbe in članstvo v ZN nista v nasprotju s pravico Izraela do obstoja in varnosti. Prepričani smo, da mora vsaka rešitev v obliki dveh držav temeljiti na vzajemnem priznavanju in suvereni enakopravnosti,” je dejal.

Palestinski predstavnik Rijad Mansur pa je povedal, da jim neuspeh resolucije ne bo zlomil volje. “Še naprej si bomo prizadevali. Država Palestina je neizbežna, je realnost,” je dejal.

Namestnik ameriške veleposlanice Robert Wood je po glasovanju povedal, da veto ne pomeni nasprotovanja palestinski državnosti, a bi ta morala biti rezultat neposrednih pogajanjih z Izraelom. Izrael z aktualnim premierjem Benjaminom Netanjahujem sicer odkrito nasprotuje rešitvi dveh držav.

Kitajski veleposlanik Fu Cong je dejal, da gre za žalosten dan, ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija pa je ZDA obtožil, da si zatiskajo oči pred izraelskimi zločini. “Želijo zlomiti Palestince in jih morda tudi pregnati iz njihove domovine. Takšna politika ima nasproten učinek,” je med drugim dejal Rus.

Z nasprotne strani je bil oster izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan, ki je Palestinsko upravo označil za entiteto, ki podpira terorizem. Poudaril je, da Palestina ne izpolnjuje kriterijev in se zahvalil ZDA za podporo.

Palestino priznava okoli 140 držav v 193-članski Generalni skupščini ZN in priporočilu Varnostnega sveta bi sledil zanesljiv sprejem v svetovno organizacijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje