ZDA za informacije o vojnem zločincu iz Darfurja ponujajo 4,6 milijona evrov

Svet 30. Jan 202407:48 0 komentarjev
Ahmed Harun
Vojni zločinec Ahmed Harun (Foto: PROFIMEDIA)

Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan je v ponedeljek v Varnostnem svetu ZN opozoril, da je položaj v pokrajini Darfur slabši kot leta 2005, ko je sodišče dobilo pristojnosti za pregon vojnih zločincev. Za informacije, ki bi pripomogle k aretaciji enega izmed njih, so ZDA v ponedeljek ponudile pet milijonov dolarjev (4,6 milijona evrov).

Denarna nagrada je del tiralice, ki so jo ZDA zaradi zločinov v Darfurju razpisale za Ahmeda Haruna, nekdanjega sodelavca strmoglavljenega diktatorja Omarja Baširja, ki je sodeloval v zločinih zloglasnih milic džandžavid. Aprila lani, ko je izbruhnila vojna med sudansko vojsko in džandžavidi, preimenovanimi v Sile za hitro podporo, je pobegnil iz zapora.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller je poudaril, da obstaja neposredna zveza med nasiljem v Darfurju danes in nekaznovanostjo pripadnikov Baširjevega režima.

Zadnji spopadi so od lani zahtevali 13.000 življenj, ICC pa Haruna že od leta 2007 preganja na podlagi obtožnice, ki mu v 20 točkah očita zločine proti človečnosti, v 22 pa vojne zločine. Leta 2009 je Bašir postal prvi predsednik države z obtožnico ICC, a ga Sudan ni predal.

Darfur
V Varnostnem svetu ZN opozorila o vse slabšem položaju v Darfurju (Foto: PROFIMEDIA)

Khan je v New Yorku povedal, da je v Sudanu od aprila lani 7,1 milijona notranje razseljenih oseb, 1,5 milijona ljudi pa se je zateklo v sosednje države. Sodišče samo ne more rešiti problema, je opozoril in izrazil upanje, da bo mednarodna skupnost sprejela rešitve. Med drugim bi bilo nujno aretirati zločince, ker da brez tega ne bo konca grozodejstev.

Obe strani je obtožil grozodejstev v Darfurju, kar je sudanski predstavnik zavrnil in kritiziral slabo sodelovanje s sodiščem. Dejal je, da gre pri trenutnem spopadu za samoobrambo pred agresijo, pri kateri sodelujejo tudi nekatere države, med drugim Združeni arabski emirati.

Žbogar podprl ICC in izrazil zaskrbljenost nad stanjem

V razpravi so nekateri člani VS ZN potegnili vzporednico med sedanjim nasiljem in nasiljem v Darfurju v začetku leta 2000 ter poudarili, da brez pravice trajni mir ne bo mogoč. Medtem ko so bili nekateri previdni pri ocenjevanju dejavnosti ICC, so mnogi pozdravili prizadevanja tožilstva za preiskavo in pregon kaznivih dejanj.

Predstavnik Slovenije Samuel Žbogar je izrazil trdno podporo ICC in zaskrbljenost zaradi nasilja in njegovih posledic za civiliste v Darfurju in drugje. Zaskrbljenost je izrazil tudi zaradi poročil o kršenju človekovih pravic in spolnem nasilju. Vse vpletene je pozval, naj utišajo orožje in se posvetijo zaščiti življenj.

“Grozodejstva niso neizogibne posledice vojne, temveč posledica odločitev voditeljev – vključno z ignoriranjem njihovih obveznosti po mednarodnem pravu,” je dejal predstavnik ZDA in poudaril, da je ICC ključen v boju proti nekaznovanosti.

Predstavnica Rusije pa je dejala, da ICC že 20 let sabotira mandate VS ZN in prelaga krivdo na države, varnostne razmere ali pomanjkanje sredstev. “V Sudanu to psevdosodišče v bistvu ne more storiti ničesar, lahko pa povzroči resno škodo,” je zatrdila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!