Izrael in Hamas privolila v nadaljevanje pogajanj o premirju

Svet 07. Maj 202406:52 > 23:08 13 komentarjev

Delegaciji Izraela in Hamasa sta v Egiptu privolili v nadaljevanje pogajanj o premirju v Gazi. Izraelska vojska je sicer v torek nadaljevala napade na mesto Rafa in zavzela tudi tamkajšnji mejni prehod z Egiptom. Izrael zdaj nadzoruje vse mejne prehode v Gazi, skozi katere trenutno zaradi zaprtja ni mogoče prepeljati humanitarne pomoči. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je zato pozval k takojšnjemu odprtju mejnega prehoda Rafa in Kerem Šalom za humanitarne konvoje.

Delegaciji Izraela in Hamasa sta v Egiptu privolili v nadaljevanje pogajanj o premirju v Gazi, poročajo tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo na visoke predstavnike. Pred tem so egiptovski viri sporočili, da že potekajo pogovori egiptovskih, katarskih in ameriških pogajalcev z delegacijo palestinskega gibanja Hamas. Pred odhodom na pogajanja je izraelski delegaciji premier Benjamin Netanjahu naročil, naj odločno vztraja pri pogojih, potrebnih za izpustitev izraelskih talcev.

V ponedeljek je namreč Hamas sprejel egiptovsko-katarski predlog za prekinitev ognja. Izraelska stran je takrat dejala, da je predlog daleč od njihovih zahtev in napovedala, da bo svojo delegacijo poslala k mediatorjem na nova pogajanja.

Uradni Egipt je sicer danes opozoril Izrael pred eskalacijo kopenske operacije v mestu Rafa na jugu Gaze, kjer je vojska napade začela v ponedeljek. Izraelske sile so danes zavzele palestinsko stran mejnega prehoda v Rafi. Prihod izraelskih tankov na mejni prihod je za CNN potrdil tudi palestinski uradnik, ki je ob tem dodal, da je mejni prehod zaprt, vstop humanitarne pomoči v Gazo pa s tem ustavljen.

Kot so pojasnili izraelski predstavniki, ostaja zaprt tudi bližnji izraelsko-palestinski prehod Kerem Šalom, ki je bil v nedeljo tarča napada Hamasovih borcev. S tem Izrael zdaj nadzira vse mejne prehode v Gazi, kar je prvič po umiku vojske leta 2005.

gaza zemljevid meje
Mejni prehodi z Gazo, ki so trenutno vsi zaprti (Foto: N1)

Ker nujno potrebna humanitarna pomoč zdaj v palestinsko enklavo ne more pritekati po kopnem, so ZDA in generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pozval k takojšnjemu odprtju mejnih prehodov Rafa in Kerem Šalom. “Zaprtje teh mejnih prehodov je še posebej škodljivo za že tako obupne humanitarne razmere. Takoj ju je treba ponovno odpreti,” je dejal Guterres in poudaril, da bi splošen napad na Rafo pomenil človeško katastrofo.

Izraelske operacije v mestu, v katerem po izbruhu sovražnosti živi okoli 1,5 milijona ljudi, so se začele že v ponedeljek, ko je izraelska vojska iz zraka napadla tarče na vzhodu Rafe. Napad je obsodilo palestinsko gibanje Hamas in ga označilo za nevarno stopnjevanje proti civilnim objektom. Hamas je opozoril, da so Palestinci v Gazi “podvrženi vojni iztrebljanja in sistematičnega stradanja” Izraela, kar so poimenovali “nacistična okupacija”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelske sile po zavzetju mejnega prehoda v Rafi Izraelske sile po zavzetju mejnega prehoda v Rafi
Izraelske sile po zavzetju mejnega prehoda v Rafi (Foto: PROFIEMDIA)
Izraelske sile po zavzetju mejnega prehoda v Rafi Izraelske sile po zavzetju mejnega prehoda v Rafi
Izraelske sile po zavzetju mejnega prehoda v Rafi (Foto: PROFIEMDIA)
Dim nad Rafo po Izraelskem napadu Dim nad Rafo po Izraelskem napadu
Dim nad Rafo po Izraelskem napadu (Foto: PROFIEMDIA)
Dim nad Rafo po Izraelskem napadu Dim nad Rafo po Izraelskem napadu
Dim nad Rafo po Izraelskem napadu (Foto:REUTERS/Hatem Khaled)
Dim nad Rafo po Izraelskem napadu Dim nad Rafo po Izraelskem napadu
Dim nad Rafo po Izraelskem napadu (Foto: Jehad Alshrafi / Anadolu/PROFIMEDIA)
Dim nad Rafo po Izraelskem napadu Dim nad Rafo po Izraelskem napadu
Dim nad Rafo po Izraelskem napadu (Foto:REUTERS/Hatem Khaled)

Izraelski obrambni minister Joav Galant pa je danes dejal, da se bodo vojaške operacije v Rafi nadaljevale, dokler ne bodo uničili Hamasa ali pa dokler se v Izrael ne vrne zadnji talec. Če pogajanja v Kairu ne bodo obrodila sadov, pa je zagrozil s krepitvijo vojaških operacij v Rafi.

Izraelsko vojaško operacijo v Rafi je danes obsodilo tudi egiptovsko zunanje ministrstvo, ki je potezo označilo za nevarno stopnjevanje, ki ogroža življenja več kot milijon Palestincev, pretežno odvisnih od prehoda v Rafi. Izrael so pozvali k najvišji stopnji zadržanosti in izogibanju skrajnim potezam, h končanju napadov na Rafo je pozvala tudi Kitajska.

Predstavnik Hamasovega oboroženega krila je medtem sporočil, da je zaradi ran, ki jih je utrpel v izraelskem obstreljevanju, umrl 70-letni izraelski talec. Tiskovna agencija Reuters, ki je izjavo Hamasa povzela, ob tem opozarja, da navedbe niso mogli neodvisno preveriti.

Fajon: Mejni prehodi morajo ostati odprti in zavarovani

Napad na Rafo je ostro obsodila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. “Slovenija vztrajno poziva k takojšnjemu premirju v Gazi in začetku mirovnih pogajanj,” so na omrežju X zapisali na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Na ministrstvu so obsodili tudi raketni napad Hamasa na mejni prehod Kerem Šalom. “Mejni prehodi za dobavo humanitarne pomoči morajo ostati odprti in zavarovani,” je poudarila ministrica in Izrael pozvala, naj operacije v Rafi ne izvede, saj da bi ta le še poslabšala katastrofalne humanitarne razmere v mestu.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes izrazil obžalovanje, da dogovor o prekinitvi ognja v Gazi v ponedeljek še ni bil dosežen, dotaknil se je tudi razmer v Rafi. “Kljub vsem pozivom mednarodne skupnosti se je včeraj zvečer začel napad. Bojim se, da bo to znova povzročilo številne smrtne žrtve med civilisti,” je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je kopensko ofenzivo v Rafi označil za popolnoma nesprejemljivo. “To bi katastrofi dodalo katastrofo,” je danes zapisal na družbenem omrežju X.

Svarilom se je na družbenem omrežju X pridružila tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. “Milijon ljudi ne more kar izpuhteti v zrak. Potrebujejo zaščito in več humanitarne pomoči,” je dejala in pozvala k odprtju mejnih prehodov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje