Zdravilo, ki ga je med pandemijo propagiral Donald Trump, krivo za 17.000 smrti

Svet 05. Jan 202420:22 2 komentarja
Hidroksiklorokin
Hidroksiklorokin (Foto: PROFIMEDIA)

Najnovejša francoska raziskava je pokazala, da je zaradi zdravila proti malariji, ki ga je med pandemijo covida-19 posebej propagiral nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, najverjetneje umrlo skoraj 17.000 ljudi, je poročal Politico.

Po rezultatih študije francoskih raziskovalcev je med prvim valom pandemije covida-19 po jemanju hidroksiklorokina v šestih državah – v Franciji, Belgiji, Italiji, Španiji, Turčiji in ZDA – umrlo 16.990 ljudi.

Gre za zdravilo proti malariji, ki so ga zdravniki predpisali nekaterim bolnikom, hospitaliziranim zaradi okužbe s koronavirusom, čeprav tedaj ni bilo pravih dokazov, da je zdravilo učinkovito tudi za zdravljenje covida-19.

Francoska raziskava izhaja iz študije, objavljene leta 2021, ki je poročala o 11-odstotnem povečanju umrljivosti, kar naj bi bilo povezano prav s predpisovanjem zdravila proti malariji. Raziskovalci menijo, da je številka še precej višja, saj študija zajema zgolj šest držav v ozkem časovnem obdobju – od marca do julija 2020.

Takratni ameriški predsednik Donald Trump je uporabo tega zdravila posebej spodbujal. Kot je aprila 2020 poročal britanski Guardian, je Trump prebivalce nagovarjal z besedami: “Kaj pa lahko izgubite? Vzemite ga.”

Že tedaj je bilo v kritični javnosti veliko pomislekov zaradi propagande zdravila, katerega stranski učinki niso bili dokazani. Trump se je zanašal na francosko raziskavo in trdil, da nimajo nekaj let za ponovno testiranje zdravila.

Takratni direktor centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje ZDA Anthony Fauci je uporabo hidroksiklorokina tedaj odsvetoval.

Hidroksiklorokin je zdravilo za malarijo, ki znižuje vročino, preprečuje vnetja, uravnava imunski odziv človeškega telesa, uporablja pa se tudi za zdravljenje revmatskega artritisa in lupusa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje