Zdravstveni ministri EU podprli enotno uporabo covidnega potrdila

Koronavirus 07. Dec 202121:17 0 komentarjev
Danska: Digitalno covidno potrdilo
Evropski parlament

Ministri za zdravje EU so danes poudarili pomen hitrega in usklajenega ukrepanja v luči naraščanja okužb z novim koronavirusom in širjenja različice omikron. Podprli so enotno uporabo covidnega potrdila in poudarili pomen poživitvenega cepljenja. O obveznem cepljenju niso razpravljali, je pa to vprašanje v pristojnosti članic, poudarjajo v Bruslju.

Ministri sedemindvajseterice so na današnjem zasedanju v Bruslju razpravljali o aktualnem stanju pri spoprijemanju s pandemijo covida-19, pri čemer so se osredotočili na ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V času, ko se soočamo s porastom okužb in četrtim valom epidemije, ko se pritisk na bolnišnice stopnjuje, po drugi strani pa imamo pred vrati novo različico omikron, je še toliko bolj pomembno, da države članice ukrepajo hitro in se usklajeno odzivajo, je današnjo razpravo povzel minister za zdravje Janez Poklukar, ki je v imenu predsedujoče Slovenije vodil zasedanje tokratnega Sveta EU.

Na ravni EU usklajen in enoten pristop

Pri tem si želijo na ravni EU čim bolj usklajen in enoten pristop. Omikron je zagotovo ta trenutek grožnja, ob kateri moramo, dokler ne vemo več o njem, izvajati čim več ukrepov, da zamejimo oziroma upočasnimo pohod te različice virusa, je dejal na novinarski konferenci. “Z ministri smo se strinjali, da so nadaljevanje cepilne strategije, poživitveni odmerek, nabave terapevtikov in enotna uporaba digitalnega covidnega potrdila koraki v pravo smer pri obvladovanju in preprečevanju nadaljnjega širjenja bolezni, ki jo povzroča virus covida-19,” je povedal.

Ministri so ob tem podprli skupno naročanje terapevtikov za zdravljenje bolnikov, obolelih s covidom-19, saj se je to izkazalo kot primer dobre prakse že pri nabavi cepiv. Podprli so tudi nujnost sprejetja enotne veljavnosti digitalnega covidnega potrdila. V razpravi se je večina članic po ministrovih besedah strinjala z omejitvijo na devet mesecev. Tudi evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je v luči najnovejšega dogajanja v povezavi z različico omikron pozvala “k nujnemu in usklajenemu ukrepanju”. Pri tem je znova poudarila pomen cepljenja. “Čim prej moramo polno cepiti čim več državljanov EU,” je dejala.

Evropska komisija bi pomagala državam z nizko precepljenostjo

Opozorila je tudi na nizko precepljenost v nekaterih državah članicah. V šestih članicah je delež precepljenosti pod 55 odstotkov, je dejala in izrazila pripravljenost Evropske komisije, da nudi podporo na različne možne načine. O vprašanju obveznega cepljenja, ki ga načrtujejo v nekaterih članicah, ministri danes, kot je dejal Poklukar, niso razpravljali. Sam sicer meni, da bi to moral biti “skrajni ukrep” med ukrepi za zamejevanje širjenja virusa. Komisarka pa je na novinarsko vprašanje o tem danes nekajkrat ponovila, da je odločitev o obveznem cepljenju v pristojnosti držav članic. Pri tem je spomnila, da tretjina prebivalcev v EU še vedno ni cepljena proti covidu-19.

italijanski vojaki, Janez Poklukar
Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pred dnevi dejala, da je napočil čas, da v EU razmislimo o obveznem cepljenju proti covidu-19, ob tem pa poudarila, da je odločitev o tem v rokah vlad držav članic. Ministri so danes tudi potrdili sklepe o krepitvi evropske zdravstvene unije, ki vključujejo izvajanje inovativnih rešitev za odporne zdravstvene sisteme, izboljšanje dostopnosti in razpoložljivosti zdravil, premagovanje raka in vlogo EU na področju zdravja na svetovni ravni.

Krepitev evropske zdravstvene unije je tudi prednostna naloga slovenskega predsedstva Sveta EU na področju zdravja. Poklukar je na novinarski konferenci na kratko orisal dosežke na tem področju, pri čemer je med drugim izpostavil okrepitev mandata Evropske agencije za zdravila (Ema) in Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!