WHO Evropo svari pred prehitrim uvajanjem obveznega cepljenja

Koronavirus 07. Dec 202116:46 > 16:46 0 komentarjev
WHO
PROFIMEDIA

Čeprav naj bi cepljenje proti covidu-19 v minulem letu rešilo najmanj 470.000 življenj, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) Evropo svari pred uvajanjem obveznega cepljenja. To naj bo zgolj izhod v sili, ki se ga uporabi šele, ko so izkoriščene vse druge možnosti za povečanje precepljenosti, je opozoril direktor WHO za Evropo Hans Kluge.

Direktor WHO za Evropo Hans Kluge je sicer priznal, da je obvezno cepljenje v določenih primerih res prispevalo k boljši precepljenosti, a dodal, da gre pri tem za specifične situacije, ki jih je treba razumeti v širšem kontekstu. Pri odločanju je treba vsekakor upoštevati tudi to, kakšen učinek utegne imeti obvezno cepljenje na “zaupanje javnosti” in kaj je za določeno skupnost še sprejemljivo, je opozoril. Pozval je k “dialogu s skupnostjo”, ki da mora ostati temelj odzivanja na pandemijo.

Obenem je s konkretnimi številkami podkrepil velike koristi cepljenja proti covidu-19. V zadnjem mesecu je v 53 državah in teritorijih evropske regije zaradi covida-19 umrlo 120.000 ljudi, potrdili so deset milijonov okužb z novim koronavirusom. Tako število novih primerov kot smrti se je v zadnjih dveh mesecih podvojilo.

WHO poziva k boljši zaščiti otrok pred covidom-19

A kljub skrb vzbujajočim podatkom ostaja število smrti zaradi covida-19 tokrat bistveno pod ravnmi iz prejšnjih valov pandemije, je poudaril Kluge. Raziskava, ki sta jo skupaj izvedla WHO in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), je pokazala, da je cepljenje od decembra lani do novembra letos neposredno rešilo najmanj 469.168 življenj.

V WHO so sicer danes tudi pozvali k boljši zaščiti otrok pred covidom-19, saj se okužbe med njimi hitro širijo. Število primerov v Evropi resda narašča v vseh starostnih skupinah, a najhitrejši porast zaznavajo v skupini od pet do 14 let. “Danes ni nič neobičajnega, če je incidenca med mlajšimi otroki dva- do trikrat višja kot na splošno v populaciji,” je na novinarski konferenci povedal Kluge in opozoril, da s tem povezana zdravstvena tveganja niso omejena le na otroke, saj lahko ti hitro okužijo tudi svoje starše in stare starše.

V vseh osnovnih šolah bi morali zato poskrbeti za čim boljše prezračevanje in zagotoviti uporabo zaščitnih mask, to mora postati standarden del varnega učnega okolja, je poudaril regionalni direktor. Ponovnemu zapiranju šol in pouku na daljavo bi se morali medtem na vsak način, če je to le mogoče, izogniti. Glede cepljenja mlajših otrok je ocenil, da mora biti to predmet razprave na ravni posameznih držav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!