Združeni arabski emirati bodo obdavčili dobičke podjetij

Gospodarstvo 31. Jan 202215:37 0 komentarjev
Združeni arabski emirati
PROFIMEDIA

Združeni arabski emirati bodo sredi prihodnjega leta uvedli davek na dobiček podjetij, je sporočilo tamkajšnje finančno ministrstvo. Gre za pomembno spremembo v državi, ki išče poti za razpršitev proračunskih prihodkov.

Država, ki je pomembno finančno središče, je bila dolgo poznana kot davčna oaza. Tudi s tem je pritegnila vrsto multinacionalk, ki so v njej vzpostavile svoje regionalne sedeže.

Od junija prihodnjega leta pa bodo morala podjetja plačevati devetodstotni davek na dobiček nad 375.000 dirhamov (okoli 91.500 evrov).

Združeni arabski emirati so letos že premaknili dela proste dneve ob koncu tedna s petka in sobote na sobote in nedelje, da bi se s tem približali globalnim trgom.

“Davčni režim Združenih arabskih emiratov bo med najbolj konkurenčnimi na svetu,” navaja izjava ministrstva, ki jo je povzela tiskovna agencija WAM. Dodali so, da ne načrtujejo davka na osebne prihodke ali kapitalske dobičke iz naslova investicij. Z novim davčnim režimom želijo v državi tudi izpolniti mednarodne standarde davčne transparentnosti in preprečiti škodljive prakse.

Združeni arabski emirati so pomemben naftni izvoznik, pa tudi velik igralec na področju poslovanja, trgovine, transporta in turizma. V zadnjem času si država pospešeno prizadeva zmanjšati odvisnost od naftnih prihodkov.

Hkrati se sooča z vse večjo konkurenco sosednje Savdske Arabije, največje izvoznice nafte na svetu, ki si prav tako prizadeva za diverzifikacijo gospodarstva in želi pritegniti tuja podjetja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!