Združeni narodi uslužbencem v Afganistanu naročili, naj ostanejo doma

Svet 11. Apr 202315:58 0 komentarjev
Ženske, Afganistan
PROFIMEDIA

Združeni narodi v Afganistanu so ponovno kritizirali pravila, ki Afganistankam prepovedujejo delo za ZN v državi. Opozorili so, da prepoved, ki so jo sprejeli vladajoči talibani, krši mednarodno pravo, svoje uslužbence pa pozvali, naj do začetka maja ostanejo doma.

Potem ko so talibanske oblasti v Afganistanu ženskam prepovedale delovanje v nevladnih organizacijah in pa tudi delo za Združene narode (ZN), so ZN v Afganistanu vse zaposlene pozvali, naj se v pisarne ne vračajo do začetka maja, poroča tiskovna agencija Reuters.

Po navedbah CNN Afganistanci, ki delajo za ZN v Kabulu, minuli teden niso prišli na delo; doma so ostali v solidarnosti z ženskimi kolegicami, ki na delo ne smejo.

“S to prepovedjo želijo talibani de facto prisiliti Združene narode, da se odločijo med tem, ali bodo ostali in zagotavljali podporo afganistanskemu ljudstvu ali pa bodo spoštovali norme in načela, ki smo jih dolžni spoštovati,” je sporočila misija ZN v Afganistanu. Ob tem je opozorila, da bodo “za vse negativne posledice te krize za afganistansko ljudstvo odgovorne oblasti”.

V luči tega je vodja misije ZN v Afganistanu Roza Otunbajeva pričela z operativnim pregledom, na podlagi katerega se bo odločila o nadaljnjih korakih. Pregled bo predvidoma trajal do 5. maja.

Ženske, Afganistan
PROFIMEDIA

Talibani so kmalu po vrnitvi na oblast v letu 2021 na podlagi stroge razlage islama ženskam odvzeli vrsto pravic, med drugim do univerzitetnega izobraževanja in dela v vladnih službah. Decembra lani so jim prepovedali delo v nevladnih organizacijah, češ da ne spoštujejo islamskih pravil oblačenja.

V začetku aprila so nato ZN sporočili, da je talibanska vlada prepoved dela Afganistank za nevladne organizacije razširila še na misijo in agencije ZN v Afganistanu, v katerih med 600 ženskami dela 400 Afganistank. Skupno za ZN v državi sicer dela 3.900 ljudi, od tega 3.300 Afganistancev.

Koordinator ZN za humanitarne zadeve v Afganistanu Ramiz Alakbarov je takrat opozoril, da talibani s prepovedjo kršijo ustanovno listino ZN. Izpostavil je še, da nobene oblasti ne morejo določati ZN, koga lahko zaposlijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!