Zelenski nekdanjega prvega moža vojske po razrešitvi pošilja v Veliko Britanijo

Svet 07. Mar 202420:37 5 komentarjev
Valerij Zalužni
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajina je danes nekdanjega vrhovnega poveljnika vojske Valerija Zalužnega imenovala na mesto veleposlanika v Veliki Britaniji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v začetku februarja namreč odstavil Zalužnega z mesta prvega moža vojska, po tem ko se je več mesecev ugibalo o ohladitvi odnosov med voditeljema.

Ukrajina je danes nekdanjega vrhovnega poveljnika vojske Valerija Zalužnega imenovala za novega veleposlanika v Veliki Britaniji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je sicer danes sestal z britanskim obrambnim ministrom Grantom Shappsom, je pozdravil imenovanje Zalužnega in dodal, da bi se moralo zavezništvo med državama okrepiti.

“Zelenski je 7. marca 2024 odobril kandidaturo Valerija Zalužnega za veleposlanika Ukrajine v Veliki Britaniji,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo.

Poteza sledi velikemu pretresu v ukrajinskem vojaškem vodstvu od začetka vojne v Ukrajini. 50-letni Zalužni je bil junija 2021 imenovan za vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil. Pod njegovim vodstvom so čete zdržale rusko invazijo februarja 2022. V prvem letu vojne pa so ukrajinske sile ponovno zavzele zasedene dele regije Harkov.

Valerij Zalužni in Volodimir Zelenski
Foto: REUTERS

Iz Ukrajine so mesece uhajale informacije o tem, da se je odnos med Zelenskim in Zalužnim ohladil. Predvsem po neuspešni ukrajinski ofenzivi poleti 2023 Zalužni po poročanju virov iz Ukrajine ni imel več zaupanja predsednika.

Zelenski je nato februarja napovedal reorganizacijo ukrajinske vojske. Ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov je v začetku februarja sporočil, da so Zalužnega odstranili s položaja vrhovnega poveljnika vojske. Zelenski pa je za naslednika imenoval Oleksandra Sirskega.

Zalužni ima sicer veliko podporo Ukrajinske javnosti. Po podatkih tamkajšnjih raziskav bi v dvoboju premagal aktualnega predsednika.

Kot poroča BBC, Ukrajina v Veliki Britaniji ni imela veleposlanika od julija 2023, potem ko je Zelenski razrešil Vadima Pristajka, ki je ukrajinskega predsednika javno kritiziral.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje