Zelenski v osvobojenem Hersonu: Ukrajina gre naprej in je pripravljena na mir

Svet 14. Nov 202212:33 > 15:36
Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy visits Kherson
Valentyn Ogirenko/Reuters

Nekaj dni po osvoboditvi Hersona je mesto obiskal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ta je pozdravil vojake, ki so se zbrali v mestu, ob tem pa povedal, da se Ukrajina "pomika naprej" ter da je pripravljena na mir. Kot je dejal novinarjem, želi s svojo navzočnostjo izraziti osebno podporo prebivalcem tega južnoukrajinskega mesta, ki je bilo od začetka ruske agresije februarja pod rusko zasedbo.

Pristaniško mesto Herson je padlo v ruske roke že v prvih fazah invazije, nedavna osvoboditev pa predstavlja neuspeh za rusko vojsko. Moskva je Herson namreč razglasila za administrativno središče Hersonske oblasti in je obenem edina prestolnica regije, ki so jo Rusi osvojili od začetka vojne.

Ruski vojaki so mesto zavzeli marca, Hersonska oblast pa je ena od štirih regij, ki jih je Rusija aneksirala po referendumih v septembru; aneksirali so še Zaporožje, Doneck in Lugansk. V tednih, ki so sledili referendumskemu slavju v Moskvi, so ukrajinske sile napredovale ob reki Dnipro na jugu države, s čimer se je krepil pritisk na Ruse v Hersonu. Ruske sile so se z desnega brega reke umaknile minuli petek, kmalu zatem pa so v mesto vkorakali ukrajinski vojaki, ki so jih pričakali navdušeni prebivalci.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril, da želi tudi sam občutiti čustva in energijo svojih rojakov, kar je, po njegovih besedah, zelo motivirajoče. “Da bodo čutili, da o tem, ne samo govorimo, ne samo obljubljamo, ampak se dejansko vračamo, izobešamo našo zastavo,” je v Hersonu še dejal Zelenski.

“Gremo naprej,” je novinarjem med drugim izjavil Zelenski ob današnjem prihodu v Herson, kjer je nagovoril vojake pred upravno stavbo na osrednjem trgu. “Pripravljeni smo na mir, mir za vso našo državo,” je dodal po poročanju agencije Reuters.

Zelenski se je ob tem zahvalil zvezi Nato in drugim zaveznikom za njihovo podporo v vojni proti Rusiji in dejal, da je dobava raketnih sistemov himars iz ZDA bistveno vplivala na vojaška prizadevanja Ukrajine.

Zelenski: Ruska grozodejstva v Hersonu enaka kot v ostalih regijah

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je že v nedeljo zvečer dejal, da je ruska vojska v Hersonu zagrešila enaka grozodejstva kot v ostalih regijah. Poudaril je tudi, da so v tej regiji na jugu države že v teku dela za hitro obnovo ključne infrastrukture.

“Preiskovalci so dokumentirali že več kot 400 vojnih zločinov, najdena pa so bila trupla tako civilistov kot vojakov. Poiskali bomo vse morilce in jih privedli pred roko pravice,” je dejal ukrajinski predsednik, pri čemer ni navedel lokacij domnevnih zločinov.

Vse prebivalce Hersona je prosil, naj ne pozabijo, da so razmere v regiji še vedno zelo nevarne in pojasnil, da je bil pri odstranjevanju min ubit ukrajinski vojak, še štirje pa so bili ranjeni. Prav tako je poudaril, da si delavci prizadevajo za hitro obnovo uničene ključne infrastrukture, vključno z vodovodom, električnim omrežjem, internetnimi in televizijskimi povezavami ter prometnimi in poštnimi storitvami.

Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy visits Kherson
Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters

Ruske sile še naprej utrjujejo svoje obrambne položaje

Kijev trenutno vzpostavlja nadzor nad več kot 200 naselji v regiji. Približno 200 policistov postavlja cestne zapore in beleži zločine ruskih sil, je povedal načelnik ukrajinske policije Igor Klimenko.

“Ruske sile še naprej utrjujejo svoje obrambne položaje, s težkim topništvom in minometi pa povzročajo škodo našim enotam in naseljem na desnem bregu reke Dneper”, je danes sporočilo južno poveljstvo ukrajinskih sil.

Stoltenberg opozoril, da so pred Ukrajino težki meseci

Pred Ukrajino so težki meseci, je danes opozoril generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Ob tem je posvaril, da Nato kljub nedavnemu umiku ruskih sil iz Hersona ne bi smel podcenjevati ruske vojske. Ob obisku na Nizozemskem je še ocenil, da mora Ukrajina sama določiti pogoje mirovnih pogajanj z Rusijo.

Stoltenberg je pohvalil “neverjeten pogum” ukrajinskih sil po umiku ruske vojske iz strateško pomembnega mesta Herson na jugu Ukrajine ter mednarodno skupnost pozval k nadaljnji podpori Kijevu. “Prihodnji meseci bodo težki,” je opozoril na novinarski konferenci v Haagu po srečanju z nizozemskim zunanjim ministrom Wopkejem Hoekstro in obrambno ministrico Kajso Ollongren. Dodal je, da je cilj ruskega predsednika Vladimirja Putina, da Ukrajina to zimo ostane v temi in mrazu.

“Ne smemo narediti napake in podcenjevati Rusije,” je še posvaril generalni sekretar Nata. Izpostavil je, da imajo ruske sile še vedno pomembne zmogljivosti in tudi veliko število vojakov in dodal, da je Moskva pokazala pripravljenost nositi velike izgube.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.