Zeman bo mandat za sestavo češke vlade podelil zmagovalcu oktobrskih volitev

Svet 05. Nov 202113:44 0 komentarjev
Miloš Zeman
David W Cerny/REUTERS

Češki predsednik Miloš Zeman bo mandat za sestavo vlade podelil zmagovalcu oktobrskih volitev Petru Fiali.

Češki predsednik Miloš Zeman, ki okreva po več kot tritedenski hospitalizaciji, je danes napovedal, da bo mandat za sestavo vlade podelil zmagovalcu oktobrskih volitev Petru Fiali.

Zeman je doslej dajal prednost dosedanjemu premierju Andreju Babišu, svojemu zavezniku, čigar populistično gibanje ANO je le za las izgubilo proti zmagovalnemu zavezništvu Skupaj (Spolu). Tega pod vodstvom Fiale sestavljajo stranka TOP 09, Demokratska državljanska stranka (ODS) in krščanski demokrati (KDU-ČSL).

“Ne bo težav, saj Andrej Babiš, s katerim sem se pravkar pogovarjal po telefonu, ne želi biti premier,” je za radijsko postajo Frekvence 1 povedal Zeman. Razlog naj bi bil ta, da se nihče ne želi pogajati z njim. “Naredil bom vse, da novi vladi pomagam čim prej prevzeti vodenje,” je dodal.

Predstavniki konservativno opozicijskega zavezništva Skupaj in liberalnega zavezništva med Pirati in Stranko župani in neodvisni (Stan) so sicer v torek zvečer po več kot 12 urah pogovorov dosegli dogovor o koalicijski vladi. Koalicijske pogodbe javno še ne bodo objavili, saj bodo o njej v prihodnjih dneh razpravljala vodstva petih strank, skupaj z vladnim programom pa jo nameravajo podpisati v ponedeljek.

Češkega predsednika Zemana so v četrtek po več kot treh tednih premestili z intenzivnega oddelka na navadnega. Na zdravljenje so ga sprejeli zaradi težav, povezanih z “neprimernim vnosom tekočin in hranil”, so sporočili iz bolnišnice. Hospitaliziran je bil en dan po parlamentarnih volitvah, zaradi česar ni bil sposoben opraviti svoje naloge posrednika med strankami pri oblikovanju nove vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!