Zeman zaradi okužbe s koronavirusom zopet v bolnišnici

Svet 25. Nov 202118:21 > 26. Nov 2021 07:11 0 komentarjev
Miloš Zeman
PROFIMEDIA

Potem ko je češki predsednik Miloš Zeman danes po skoraj sedmih tednih na lastno željo zapustil bolnišnico, je bil nocoj znova hospitaliziran. Tokrat zaradi okužbe s koronavirusom. Iz njegovega kabineta so sporočili, da je predsednik zaradi okužbe prekinil vse svoje delovne obveznosti.

Najprej smo poročali, da je češki predsednik Miloš Zeman danes po skoraj sedmih tednih zapustil bolnišnico. Zdravniki so Zemanu sicer priporočili nadaljnje bivanje v bolnišnici, a je predsednik to zavrnil, nakar so ga na njegovo izrecno željo odpustili. Tako so se odločili tudi spričo dejstva, da se je predsednikovo zdravstveno stanje “bistveno izboljšalo”.

Že nekaj ur zatem pa je bil Zeman ponovno hospitaliziran, ker je bil pozitiven na testu za koronavirus. Zemanov tiskovni predstavnik Jiri Ovčaček je tako dal vedeti, da Zemen v petek ne bo imenoval novega češkega premierja, kot je bilo prvotno načrtovano. 77-letni Zeman, ki je bil že tretjič cepljen proti covidu-19, za zdaj nima nobenih bolezenskih znakov.

Hospitaliziran le dan po parlamentarnih volitvah

Spomnimo, da je bil Zeman pred tem na zdravljenju v osrednji vojaški bolnišnici v Pragi. Na tamkajšnji intenzivni oddelek so ga pripeljali le dan po oktobrskih parlamentarnih volitvah. Šlo naj bi za zaplete zaradi ene njegovih kroničnih bolezni, a podrobnosti niso znane. Češki predsednik sicer že leta trpi zaradi hudega diabetesa in je zaradi obolenja živčevja na invalidskem vozičku. Poleg tega ima še cirozo jeter, zdravniki pa so mu že večkrat svetovali, naj bistveno omeji kajenje in uživanje alkohola.

Zemanova hospitalizacija je sicer vzbudila precej nemira v češki politiki, saj se je ugibalo, da bi lahko predsednik mandat za sestavo nove vlade podelil svojemu tesnemu zavezniku, predsedniku populistične stranke Ano in dosedanjemu premierju Andreju Babišu.

A na koncu je Zeman mandat vendarle podelil vodji stranke ODS Petru Fiali. Fiala je bil vodilni kandidat konservativnega zavezništva treh strank Spolu (Skupaj), ki je na parlamentarnih volitvah oktobra prejelo največ glasov. Novo vlado bo to zavezništvo oblikovalo skupaj z liberalnim zavezništvom Piratov in stranke županov (Stan). Koalicijski dogovor so stranke dosegle in ga podpisale, medtem ko je bil Zeman v bolnišnici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!