Zeman se bo kljub zdravstvenim težavam srečal z zmagovalcem volitev

Svet 13. Okt 202118:41 > 18:43 0 komentarjev
Miloš Zeman
REUTERS/David W Cerny

Češki predsednik Miloš Zeman, ki je od nedelje v bolnišnici, je potrdil, da se bo kljub zdravstvenim težavam "enkrat kasneje" srečal z zmagovalcem čeških parlamentarnih volitev, ki so potekale prejšnji konec tedna, je danes sporočil njegov tiskovni predstavnik.

Po ustavi mora predsednik Miloš Zeman imenovati mandatarja za sestavo nove vlade, izbira pa med sedanjim premierjem Andrejem Babišem, in poslancem Petrom Fialo, ki je s konservativnim opozicijskim zavezništvom Skupaj (Spolu) zmagal na volitvah. Zavezništvo Skupaj, ki ga sestavljajo Fialova Demokratska državljanska stranka (ODS), desnosredinska stranka TOP 09 in sredinski krščanski demokrati (KDU-ČSL), je na volitvah tesno premagalo Babiševo populistično stranko Ano.

Babiš se na Češkem sicer sooča z obtožbami zaradi goljufije s subvencijami EU, Bruselj pa preiskuje tudi njegovo navzkrižje interesov kot politika in poslovneža. V začetku meseca ga je močno obremenila afera s Pandorinimi dokumenti, ki so razkrili, da naj bi z denarjem podjetij iz davčnih oaz kupoval luksuzne nepremičnine v Franciji.

Zeman pred volitvami namignil, da bi priložnost najprej dobil Babiš

Babiš se je v nedeljo že srečal s predsednikom Milošem Zemanom in nato v torek dejal, da mu je predsednik obljubil, da ga bo nominiral za kandidata za sestavo vlade. Predsednika Zemana so kmalu po srečanju z Babišem odpeljali na intenzivno nego v praško bolnišnico, češki mediji pa so namigovali, da ima resne težave z jetri. Zeman je sicer pred volitvami dejal, da bo kot kandidata za sestavo naslednje vlade izbral vodjo stranke, ne zavezništva, in namignil, da naj bi to možnost najprej dobil Babiš.

Fiala pa je danes dejal, da želita obe zavezništvi, ki sta ga izbrali za svojega kandidata za predsednika vlade, “podpisati koalicijsko pogodbo najkasneje do 8. novembra”. Ta datum namreč predstavlja rok, do katerega se mora sestati novi parlament. Toda analitiki ocenjujejo, da bo glede na sestavo novega parlamenta Fiala težko oblikoval večino ali nadaljeval z manjšinsko vlado. Člani zgornjega doma češkega parlamenta pa so zaradi pomanjkanja informacij o Zemanovem zdravstvenem stanju že začeli preučevati, kako bi v postopku oblikovanja vlade zaobšli bolnega predsednika.

V skladu z ustavo lahko oba domova parlamenta z navadno večino sprejmeta resolucijo, da predsednik “iz resnih razlogov ne more opravljati svojih uradnih dolžnosti”. Po sprejetju resolucije bi predsednikove pristojnosti prevzela predsednik vlade v odhajanju in predsednik novega parlamenta, ki bi bil v tem primeru pristojen tudi za imenovanje naslednjega predsednika vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!