Zeman zavrača kandidata za češkega zunanjega ministra

Svet 10. Dec 202118:23 1 komentar
Miloš Zeman
David W Cerny/REUTERS

Češki predsednik Miloš Zeman za zunanjega ministra ne želi imenovati Jana Lipavskega iz Piratske stranke. Kandidat novega premierja Petra Fiale po besedah Zemana ni primeren, ker je zaključil le prvo stopnjo študija, nezadovoljen pa je tudi zaradi njegovih zadržanih stališč do Izraela in sodelovanja v Višegrajski skupini.

Zeman je danes v utemeljitvi dodal, da je 36-letni Lipavsky prejel najslabšo možno oceno za svoje zaključno študijsko delo. Opozoril pa je še na njegov predlog, da bi naslednji dan sudetskih Nemcev organizirali na Češkem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tradicionalno se Nemci, ki so jih po drugi svetovni vojni pregnali iz današnje Češke, dobijo enkrat letno na binkošti.

Nova vlada pod vodstvom liberalno-konservativnega premierja Fiale lahko prevzame svoje dolžnosti šele, ko bodo zaprisegli vsi kandidati za ministre. Do takrat državo še naprej vodi kabinet pod vodstvom Andreja Babiša.

Fiala je zaradi zavrnitve Lipavskega zagrozil s tožbo pred ustavnim sodiščem, če bo Zeman še naprej oviral oblikovanje nove vlade. Strokovnjaki s področja ustavnega prava so sicer različnega mnenja, ali lahko češki predsednik iz političnih razlogov zavrne kandidate.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje