Ženska v osiješki bolnišnici opravila splav, tri tedne kasneje še vedno noseča

Svet 02. Jun 202217:15 > 17:46 3 komentarji
splav
PROFIMEDIA

Nosečnici na Hrvaškem so marca v kliničnem centru Osijek opravili kirurški splav, a je nekaj tednov kasneje na kontrolnem pregledu izvedela, da je še vedno noseča. Ko je splav hotela opraviti še enkrat, so ji ga na Hrvaškem zavrnili, saj je bil zakonski rok desetih tednov že mimo. Nosečnica je poseg na koncu opravila na Nizozemskem.

Prebivalka Hrvaške je za medij 24sata spregovorila o svoji izkušnji opravljanja abortusa na svojo zahtevo. Nosečnica je abortus v začetku marca opravljala v kliničnem centru v Osijeku, a se je izkazalo, da poseg ni bil ustrezno izveden – na kontrolnem pregledu čez tri tedne je njena ginekologinja namreč ugotovila, da je še vedno noseča.

Po urah čakanja zavrnili splošno anestezijo

Da bo opravila abortus, se je hrvaška nosečnica odločila takoj, ko je izvedela za nosečnost. Odločila se je, da bo poseg, ki ji ga zakonodaja omogoča na zahtevo do 10. tedna, opravila v osiješkem kliničnem centru. Prvi pregled je v tej bolnišnici opravila 22. februarja. Ugotovili so, da je z njo vse v redu, a so ji termin za opravljanje abortusa dali 4. marca. Po njenih besedah je zdravnica datum določila, da bi nosečnici omogočila čas za morebiten premislek. “A jaz sem bila prepričana v svojo odločitev,” je povedala po navedbah 24sata.

Zapleti so se nadaljevali na dan posega. Nanj je bila naročena ob 7. uri, čakala pa je kar pet ur.

“Pred posegom mi je medicinska sestra postavila nekaj vprašanj. Presenetilo me je, da je splav v bistvu vodila ona, čeprav je zdravnica stala poleg mene,” je za 24sata razložila pacientka.

Zdravnica ji je povedala, da bo morala za splošno anestezijo – ki so jo pacientki predhodno že odobrili – počakati še dlje, če pa bo pristala na lokalno, je lahko na vrsti takoj.

“Rekla sem ji, da po petih urah nimam več moči za čakanje. Čeprav sem se zavestno odločila za splošno anestezijo, sem na koncu pristala na lokalno, ker je vse trajalo predolgo. Oni so se lepo zavarovali in napisali, da sem si sama premislila, a to ni res,” je objasnila okoliščine tistega dne.

“Nosečnost je še vedno prisotna”

Po koncu posega je zdravnica pacientki napravila ultrazvok in zaključila, da je vse v redu. A temu ni bilo tako. Tri tedne kasneje je ženska odšla na pregled k zasebni ginekologinji, ki ji je sporočila, da je še vedno noseča.

“Zdravnica je opravila ultrazvok in me bledo pogledala. Dejala je le: nosečnost je še vedno prisotna. Ultrazvok je obrnila proti meni, na njem pa se je videlo, da je vse v redu, plod je bil nedotaknjen, zdrav. Bila je šokirana, saj je vedela, da sem šla na kirurški poseg, ne pa medikamentozni, zato se ji je zdelo neverjetno, da se lahko zgodi kaj takega,” je povedala za 24sata.

“Ne razumem, kako je mogoče, da je nekdo na meni 15 minut opravljal poseg, a je plod ostal nedotaknjen,” je povedala.

Komisija napačno štela tedne

Ko je splav želela ponoviti, jo je pristojna komisija med drugim zavrnila zato, ker da je bil zakonski rok desetih tednov nosečnosti že mimo. Toda kot je pacientka pojasnila za 24sata, je v resnici minilo manj, saj komisija tednov nosečnosti ni štela pravilno.

Na izvidu, ki ga je Hrvatica 31. marca prejela ob ponovnem pregledu v osiješki bolnišnici, je navedeno, da je bila noseča 11 tednov. A temu, kot pravi, ni bilo tako, saj je 11 tednov minilo od njene zadnje menstruacije, ne pa od spočetja, ki ga kot mejnik za določanje število tednov pri opravljanju abortusa določa zakonodaja. Po njenih besedah je bila 31. marca noseča manj kot deset tednov, kar pomeni, da je po zakonodaji še vedno imela pravico do umetne prekinitve nosečnosti.

Splav je poskusila opraviti tudi v Sloveniji, a so ji povedali, da mora splav opraviti tam, kjer je bilo sprva predvideno, saj je šlo za njihovo napako, poroča 24sata. Na koncu je splav sredi aprila opravila v Amsterdamu na Nizozemskem. Tam jo je osebje korektno vodilo čez poseg, po lastnih navedbah pa se je v nizozemski prestolnici počutila varneje kot v Osijeku. Za opravljanje abortusa v tej državi je sicer odštela 850 evrov.

S 24sata so se za komentar obrnili na klinični center v Osijeku, kjer pa jim na novinarske poizvedbe niso odgovorili. Z ministrstva za zdravstvo so sporočili, da bodo, če je dokumentacija, ki jo je pacientka posredovala novinarjem, avtentična, v bolnišnico poslali zdravstveno inšpekcijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje