Zgodovinska misija po 50 letih: “Amerika se je vrnila na Luno” (FOTO in VIDEO)

Svet 23. Feb 202407:03 3 komentarji

Američanom je po več kot pol stoletja uspelo znova pristati na Luni. "ZDA so se vrnile na Luno. Danes je prvič v zgodovini človeštva komercialno podjetje izstrelilo in vodilo odpravo na Luno. Današnji dan je pokazal moč in obetavnost Nasinih komercialnih programov," glavni Nasin upravitelj poleta Bill Nelson.

Ameriški komercialni robotski pristajalnik Odisej z oznako IM-1 je v četrtek uspešno pristal na Luni, je sporočilo podjetje Intuitive Machines iz Houstona, poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za prvi ameriški pristanek na Luni po več kot pol stoletja.

Odisej je del nove flote komercialnih robotskih pristajalnikov brez posadke, ki jih financira ameriška vesoljska agencija Nasa in utirajo pot nadaljnjim projektom. Pot je imela nekaj težav, saj je moralo podjetje ob pristanku preklopiti z lastnega navigacijskega sistema, ki je prenehal delovati, na eksperimentalni laserski pristajalni sistem, ki ga je izdelala Nasa.

Popravek je deloval in Odisej je pristal v bližini južnega pola Lune. “Brez dvoma lahko potrdimo, da je plovilo pristalo na površini Lune in oddaja signale,” je sporočil direktor poleta Tim Crain.

Glavni Nasin upravitelj poleta Bill Nelson pa je uspešno misijo označil kot triumf. “ZDA so se vrnile na Luno. Danes je prvič v zgodovini človeštva komercialno podjetje izstrelilo in vodilo odpravo na Luno. Današnji dan je pokazal moč in obetavnost Nasinih komercialnih programov,” je povedal.

Foto: PROFIMEDIA

Pred tem na Luni leta 1972

Prejšnji polet na Luno, ki ga je januarja izvedlo drugo ameriško podjetje, se je končal neuspešno. Odisej pa je prvo ameriško plovilo na Luni po Apollu 17 leta 1972. Odisej in prihodnji roboti bodo raziskovali okolje, kjer bodo v prihodnosti pristajali astronavti. Prva ekipa naj bi pristala na Luni leta 2026. Nasa za prihodnje vesoljske polete načrtuje izstrelitve z Lune, kjer je redkejša atmosfera in manjša težnost, kar bo olajšalo pošiljanje raket v vesolje.

Nasa načrtuje pridobivanje pitne vode in raketnega goriva pri Luninem južnem tečaju za program človeške poti na Mars, imenovan Artemis (Artemida).

Pristajalni modul Odisej so iz ameriškega vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral na Floridi izstrelili 15. februarja z raketo Falcon 9 podjetja SpaceX, na Luno pa je odnesel kamere za raziskovanje sprememb na Luninem površju in napravo za analizo oblakov prašnih delcev, ki ob somraku visijo nad površjem zaradi sončnega sevanja.

Na njem je tudi Nasin sistem za pristajanje, ki izstreljuje laserske impulze in meri čas vrnitve signala ter spremembo njegove frekvence, da bi natančno ocenil hitrost in oddaljenost vesoljskega plovila od površja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preostali tovor so plačale zasebne stranke podjetja Intuitive Machines in vključuje 125 mini lun iz nerjavečega jekla, ki jih je izdelal umetnik Jeff Koons. Odisej je na Luno odnesel tudi arhiv neprofitne organizacije, katere cilj je pustiti varnostne kopije človeškega znanja po celotnem sončnem sistemu.

Foto: REUTERS
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje