“Zgodovinski dan za Šibenik”: gradili bodo novo letališče

Svet 24. Nov 202311:54 1 komentar
Šibenik
Foto: PROFIMEDIA

V bližini Šibenika so začeli s postopki za izgradnjo novega letališča, ki ga je poslanec označil za pomemben prvi korak za razvoj celotne Dalmacije.

Hrvaška vlada je podala soglasje ustanovitvi družbe Srce Dalmacije, s tem pa prižgala zeleno luč projektu izgradnje mednarodnega letališča na območju Šibenika. Na Hrvaškem imajo sicer trenutno osem mednarodnih letališč, ki so letos skupaj naštela skoraj petino več potnikov kot lani.

V četrtek je hrvaška vlada sprejela odlok o soglasju k ustanovitvi družbe z omejeno odgovornostjo za storitve v letalskem prometu oz. družbe, ki bo vodila projekt gradnje letališča pri Šibeniku.

Največji, 55-odstotni delež v družbi z minimalnim začetnim kapitalom 2.500 evrov ima vlada. Sledita šibeniško-kninska županija z 20-odstotnim deležem in mesto Šibenik z osemodstotnim deležem, preostali solastniki pa so še mesta Vodice, Drniš, Knin in Skradin.

Minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković je poudaril, da gre za prvi korak k uresničitvi projekta, za katerega je med treba drugim pripraviti dokumentacijo in pridobiti gradbeno dovoljenje.

Poslanec Zekanović: Pomemben prvi korak za razvoj Dalmacije

“Ne glede na to, da je to šele začetek, ne konec, je to zgodovinski dan za Šibenik, Drniš in celotno županijo,” je odločitev vlade komentiral poslanec Hrvoje Zekanović, ki prihaja iz Šibenika. Po njegovi oceni bo šibeniško letališče eden od najpomembnejših infrastrukturnih projektov na Hrvaškem in bo vplival na razvoj celotne Dalmacije.

“Ta projekt je zelo pomemben za razvoj turizma in gospodarstva v šibeniško-kninski županiji, ki bo tako dobila svoje mednarodno letališče,” je sporočil Zekanović in dodal, da se bo letališče nahajalo blizu avtoceste, ki povezuje Zagreb in Split, pa tudi nekaterih drugih pomembnih prometnih povezav.

Letališče bo sicer zraslo na območju mesta Drniš oz. naselja Zekanović, kar predvidevajo tudi razvojne strategije in prostorski načrt. Imelo naj bi skoraj 3.000 metrov dolgo pristajalno stezo, ki bo lahko sprejela tudi največja letala.

Hrvaška ima trenutno mednarodna letališča v Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Pulju, na Reki, v Osijeku in na Braču. Število poletov na hrvaških letališčih se je med januarjem in septembrom v primerjavi z enakim obdobjem lani v povprečju povečalo za 5,5 odstotka, kažejo podatki hrvaškega zavoda za statistiko. Število potnikov se je medtem povečalo za 16,6 odstotka, tovorni promet pa zmanjšal za 5,6 odstotka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje