“Zgodovinski” sporazum EU ter afriških, karibskih in pacifiških držav

Svet 15. Nov 202312:44 0 komentarjev
Jutta Urpilainen in Robert Dussey
Na fotografiji iz leta 2021 evropska komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen in takratni glavni pogajalec OACPS Robert Dussey pred podpisom sporazuma. (Foto: PROFIMEDIA)

Evropska unija je z Organizacijo afriških, karibskih in pacifiških držav (OACPS) podpisala sporazum, ki ga je predsednica Evropske komisije oklicala za zgodovinskega. Kaj ta sporazum predvideva in zakaj ga nekatere članice niso podpisale?

EU in Organizacija afriških, karibskih in pacifiških držav (OACPS) sta danes na Samoi podpisali sporazum, s katerim sta določili okvir sodelovanja v naslednjih dveh desetletjih. Dogovor nadomešča sporazum iz Cotonouja iz leta 2000 in temelji na več prednostnih nalogah, vključno z blaginjo, mirom in bojem proti degradaciji okolja.

“Sporazum zagotavlja sodoben pristop k našim odnosom, usklajen s potrebami in izzivi našega časa in prihodnosti,” je dejala španska državna sekretarka za mednarodno sodelovanje Pilar Cancela. Ta je zaradi španskega predsedovanja Svetu EU sporazum podpisala v imenu unije.

Kaj je še predmet sporazuma?

Poleg omenjenih treh prednostnih nalog sporazum zajema tudi več drugih prednostnih področji, kot so človekove pravice, demokracija, vključujoča in trajnostna gospodarska rast in razvoj, socialni razvoj, boj proti podnebni krizi ter migracije in mobilnost, so sporočili iz Bruslja.

Evropska komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen je poudarila, da sporazum Samoa, kakor so ga imenovali, odnose med Evropo in državami OACPS dviga na novo raven. “Storili bomo vse, da izkoristimo skupno moč naših štirih regij,” je zagotovila.

Von der Leyen: “Zgodovinski dan za EU”

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v izjavi na omrežju X menila, da gre za zgodovinski dan za EU in države OACPS.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je sporazum označil za “pomemben mejnik v zunanjih odnosih EU”. “Od starih paradigem in instrumentov, ki so povezovali EU z večino teh držav, se vsekakor odmikamo k partnerstvom, ki so primerna za sedanji svet in prinašajo koristi vsem,” je dejal.

35 od 79 držav sporazuma OACPS ni podpisalo. Nekatere tega niso storile, ker njihovi delegati niso mogli odpotovati na Samoo, druge pa – denimo Jamajka in Namibija -, ker so izrazile dvome glede sporazuma. Cancela je te države pozvala, naj sporazum podpišejo do konca leta, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!