Ali moram imeti 15. 11. zimske gume, tudi če ni snega?

Slovenija 14. Nov 202305:50
zimska pnevmatika
Foto: PROFIMEDIA

Od srede morajo imeti vozniki v Sloveniji po zakonu na vozilih nameščene zimske pnevmatike oziroma v avtomobilu imeti ustrezno zimsko opremo. Številnim voznikom zaradi gneče pri vulkanizerjih do tega datuma ne bo uspelo opraviti menjave. Jih policija lahko kaznuje, če ni snega?

Od 15. novembra do 15. marca morajo biti motorna vozila v Sloveniji opremljena z zimsko opremo. Za zimsko opremo štejejo na vozilu nameščene zimske pnevmatike z najmanj tremi milimetri profila ali letne pnevmatike z najmanj tremi milimetri profila ter ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa. Pnevmatik po novih merilih ni treba menjati na vsaka štiri leta.

Zaradi lovljenja datuma menjave je te dni polno zasedena večina vulkanizerskih delavnic. Mnogim voznikom zato do srede še ne bo uspelo zamenjati pnevmatik. Ker pa tudi vremenska napoved za zdaj ne kaže, da bi lahko nižine dosegel sneg, se verjetno marsikateri zamudnik sprašuje, ali ga lahko policisti kaznujejo, če nima nameščenih zimskih pnevmatik, ko na cesti ni snega. Odgovor je: lahko.

Vas policisti kaznujejo, če ni snega in nimate zimske opreme?

Zimske pnevmatike oziroma zimsko opremo na vozilu je namreč po zakonu treba imeti v času zime pa tudi ob morebitnih zimskih razmerah izven tega obdobja. Zakon o pravilih cestnega prometa namreč določa, da morajo biti motorna vozila od 15. novembra do 15. marca naslednje leto in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo.

“Zimske razmere” so na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica).

Od srede vas lahko torej, če še ne boste imeli zimskih pnevmatik, v vozilu pa tudi ne primernih verig, doleti kazen. Ta po zakonu znaša 40 evrov. Kljub temu vas kazen verjetno še ne bo doletela ravno prvi dan. Kot so namreč sporočili s policije, bo v četrtek, 16. novembra, potekal preventivni poostren nadzor nad zimsko opremo. Policisti bodo ta dan predvsem opozarjali na to, da bo treba vozilo pripraviti na zimske razmere.

Za zimsko opremo vozil, ki so v prometu v priobalnem področju Slovenije, tudi samo poletne pnevmatike z globino glavnih kanalov dezena najmanj 3 mm. Priobalno območje je v skladu s Pravilnikom o delih in opremi vozil del ozemlja Republike Slovenije, ki ga omejujejo obala Jadranskega morja, meja z Republiko Italijo, meja z Republiko Hrvaško ter naslednje ceste (ki niso vključene v to območje): R3 627 – odsek 3761 mejni prehod Osp – Črni kal, R1 208 – odsek 1434 Črni kal – Aver, R2 208 – odsek 1059 Aver – Gračišče in R3-626 – odsek 3726 Gračišče – mejni prehod Brezovica pri Gradinu.

V zimskih razmerah kazni za kršitelje višje

V nasprotju z osnovno kaznijo zaradi pomanjkljive zimske opreme so lahko kazni v primeru zimskih razmer veliko višje.

Najnižja kazen 40 evrov voznika doleti še, če ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig. Če pa nastanejo zimske razmere in voznik zaradi neustrezne zimske opreme onemogoča promet, se voznik kaznuje z globo 500 evrov in petimi kazenskimi točkami.

200 evrov kazni lahko voznika doleti tudi, če zasneženega vozila pred začetkom vožnje ne očisti. Če pa voznik ne upošteva prometne signalizacije o zimskih razmerah in prepovedi vožnje, je globa 300 evrov. V primeru pravnih oseb je globa za voznika 1.000 evrov, za odgovorno osebo pa 120 evrov.

Previdnost velja tudi za voznike, ki se pogosto odpravljajo v tujino. Ponekod je namreč zimsko opremo treba imeti že prej, prav tako so lahko zelo visoke tudi kazni.

Tudi če ceste niso zasnežene, je zaradi varnosti pozimi priporočljivo na avtomobilu imeti zimske pnevmatike. Te imajo namreč poleg opazno globljega profila in lamel za boljši oprijem na snegu tudi drugačno gumeno zmes, namenjeno nizkim temperaturam. Gumena zmes letnih pnevmatik pri nizkih temperaturah namreč otrdi, oprijem in vodljivost se zato poslabšata. Tudi izdelovalci pnevmatik priporočajo menjavo letnih z zimskimi vselej, ko temperatura pade pod 7 stopinj Celzija.