Zgodovinski trenutek: na čelu prestižne univerze prvič temnopolta ženska

Svet 01. Okt 202320:07 0 komentarjev
Claudine Gay, harvard
Profimedia

Znamenito ameriško univerzo Harvard bo prvič v zgodovini vodila temnopolta ženska. V petek so na ta položaj izvolili 53-letno Claudine Gay, ki je šele druga ženska v zgodovini na čelu harvardske univerze, ki je bila ustanovljena leta 1640.

53-letna doktorica političnih znanosti Claudine Gay je bila v petek izvoljena na mesto rektorice znamenite ameriške univerze Harvard. Postala pa je tudi prva temnopolta ženska na tem položaju in šele druga ženska od ustanovitve univerze.

V svojem nagovoru ob inavguraciji je Gay dejala, da jo je doletela velika čast z izvolitvijo na ta prestižni položaj. “Danes stojim pred vami z veliko mero ponižnosti, ker bom lahko vodila takšno univerzo, kot je Harvard. Opogumljena sem zaradi zaupanja, ki ste mi ga izkazali,” je še dejala nova rektorica.

Da gre za zgodovinsko imenovanje, je na petkovi slovesnosti poudarila tudi guvernerka zvezne države Massachusettsa in diplomantka Harvarda Maura Healey. “Rektorica Gay, vaše predsedovanje univerzi je zares zgodovinsko. Zelo vas občudujem in podpiram,” je dejala Healey.

Univerza Harvard
Profimedia

Ob izvolitvi Gay ji je čestital tudi njen predhodnik Lawrence Bacow, ki je dejal, da je nova rektorica oseba z veliko mero integritete, ki bo univerzi Harvard zagotovila močan moralni kompas, ki je potreben za vodenje takšne ustanove.

Claudine Gay je z izvolitvijo postala 30. rektorica harvardske univerze od ustanovitve leta 1640. Prav na tej univerzi je leta 1998 doktorirala s področja političnih znanosti, prejela pa je tudi Toppanovo nagrado za najboljšo doktorsko disertacijo z omenjenega področja.

V svoji karieri je bila Gay dekanja fakultete znanosti in umetnosti. Je tudi vodilna znanstvenica s področja političnih ved in ustanovna predsednica iniciative za neenakosti v ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!