Zgodovinski uspeh ameriških demokratov

Svet 07. Dec 202220:19 2 komentarja
kapitol, ZDA, senat
PROFIMEDIA

Letošnje volitve sredi predsedniškega mandata so namesto napovedanega republikanskega vala prinesle zgodovinski uspeh demokratov, četudi so ti izgubili večino v predstavniškem domu kongresa. Kot je postalo danes dokončno jasno, so namreč okrepili večino v senatu, dobili pa so tudi dva nova guvernerska položaja in večine v državnih kongresih.

Demokrati so šli na volitve z ne pretirano priljubljenim predsednikom Joejem Bidnom v času visoke inflacije in splošnim prepričanjem, da se razmere v državi poslabšujejo. Takšno ozadje je glede na zgodovinske izkušnje z vmesnimi volitvami napovedovalo popolno prevlado republikanske stranke.

Čeprav se napovedi filmarja in aktivista Michaela Moora o demokratskem valu niso uresničile, pa je bila njegova predvolilna napoved še najbližje razpletu, kot je bila že leta 2016, ko je napovedoval zmago Donalda Trumpa na predsedniških volitvah.

Demokrati niso izgubili večine v senatu, kjer je bilo razmerje moči pred volitvami 50 proti 50 z odločilnim glasom podpredsednica Kamale Harris za demokrate. Ohranili so sedež v republikanski Georgii in republikancem odvzeli sedež v Pensilvaniji. Večina 51 proti 49 jim omogoča lažje potrjevanje kandidatov predsednika Bidna za sodne in druge visoke zvezne položaje.

Demokrati so republikancem odvzeli tudi dva guvernerska položaja v Arizoni, Marylandu in Massachusettsu, izgubili pa so svojega v Nevadi. To je sedaj prvič od leta 1934, da je stranki s predsednikom v Beli hiši na vmesnih volitvah uspelo opoziciji sneti tako položaje v zveznem senatu kot v guvernerskih palačah.

Republikanci bodo imeli v zveznem predstavniškem domu devet sedežev več kot pred tem in bodo imeli naslednji dve leti večino, ki pa je veliko bolj tesna in nepredvidljiva, kot se je napovedovalo pred volitvami. V zadnjih desetletjih je opozicijska stranka na vmesnih volitvah v predstavniški dom povprečno pridobivala okoli 25 sedežev.

Demokrati so uspeli pridobiti večine tudi v državnih kongresih. V Michiganu so prevzeli večino v obeh domovih državnega kongresa, v Minnesoti in Pensilvaniji pa obvladujejo po en dom. Republikanci sedaj glede na guvernerske položaje in večine v državnih kongresih še vedno povsem nadzirajo 22 držav, demokrati 17, ostale so razdeljene. Pred volitvami je bilo razmerje 23 proti 14 za republikance.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje