Zgodovinsko razkritje Nase: v vzorcu asteroida našli vodo in ogljik

Svet 11. Okt 202319:42 0 komentarjev
Bennu
Foto: Erika Blumenfeld & Joseph Aebersold/NASA/REUTERS

Še en dokaz, da so bili temelji življenja na Zemlji zasejani iz vesolja: Nasa je ugotovila, da je v vzorcu 4,5 milijarde starega asteroida Bennu veliko vode in ogljika

Ameriška vesoljska agencija Nasa je ugotovila, da vzorec 4,5 milijarde let starega asteroida Bennu vsebuje veliko vode in ogljika, ki sta ključni sestavini za življenje in nastanek našega planeta.

“Prva analiza je pokazala, da vzorci vsebujejo veliko vode v obliki hidratiziranih glinenih mineralov. To je največji vzorec asteroida, bogat z ogljikom, ki je bil kdaj koli vrnjen na Zemljo,” je povedal upravitelj Nase Bill Nelson.

Nasina misija Osiris-rex je leta 2020 z asteroida Bennu pobrala kamenje in prah, kapsula plovila pa se je s tovorom vrnila na Zemljo pred več kot dvema tednoma. Vzorce sedaj znanstveniki Nase analizirajo v vesoljskem centru Johnson v teksaškem Houstonu.

Bennu
Kapsula, ki je z asteroida Bennu pobrala kamenje in prah (Foto: Keegan Barber/NASA/REUTERS)

Misija Osiris-rex ni bila prva, ki je z asteroida prinesla vzorce. Leta 2010 in 2020 je to uspelo že Japoncem s sondo Hayabusa2. Japonska odprava je na Zemljo prinesla 5,4 grama snovi, Nasina pa 250 gramov.

NASA je Bennu izbrala, ker se njegova orbita okrog sonca križa z Zemljino in je bilo povratno potovanje lažje kot pot do asteroidnega pasu med Marsom in Jupitrom. Vzorce so pobrali tudi zaradi preizkušanje teorije o nastanku življenja na Zemlji s snovmi iz vesolja.

Gre za uvodne ugotovitve na podlagi manjših delcev materiala, ki so ga vrnili na Zemljo. Namestnik kuratorja misije Osiris-rex Christopher Snead je povedal, da imajo materiala več, kot so pričakovali in bo analiza trajala nekoliko dlje.

Znanstveniki domnevajo, da je Bennu nastal iz delov večjega asteroida v asteroidnem pasu po silovitem trku pred eno do dvema milijardama let.

Bennu
Kapsula, ki je z asteroida Bennu pobrala kamenje in prah (Foto: Keegan Barber/NASA/REUTERS)

Podatki, ki jih je zbralo vesoljsko plovilo, so pokazali, da so delci, ki sestavljajo njegovo zunanjost, tako ohlapni, da bi se človek lahko pogreznil v asteroid, podobno kot če bi stopil v jamo s plastičnimi kroglicami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!