Življenje v najvišjih nadstropjih: ponekod luksuz, a ne v Severni Koreji

Svet 17. Apr 202218:24 > 21:57 0 komentarjev
Pjongjang
PROFIMEDIA

Stanovanja v najvišjih nadstropjih stanovanjskih stolpnic, ki so običajno bolj luksuzna (ang. penthouse), so sanje številnih prebivalcev mest po svetu. A ne običajnih Severnokorejcev.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un, ki je vodenje države prevzel leta 2011, ko je umrl njegov oče Kim Džong Il, v javnosti ustvarja podobo voditelja, ki si prizadeva za napredek skoraj povsem izolirane Severne Koreje. Med drugim se v času njegove vlade v prestolnici Pjongjang veliko (in luksuzno) gradi – ta teden, ko je Severna Koreja obeležila 110-letnico rojstva ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga, so denimo dokončali 80-nadstropni stanovanjski nebotičnik.

A življenje v visokih zgradbah je po besedah tistih, ki so iz Severne Koreje zbežali, precej nezaželeno. (Naj)višja nadstropja, ki so v drugod po svetu pogosto rezervirana za premožnejše, so v Severni Koreji navadno domovanja revnejših, piše tiskovna agencija Reuters. Severnokorejci, ki jim je iz države uspelo pobegniti, pravijo, da je v višjih nadstropjih pogosto prekinjena oskrba z električno energijo in da je nezanesljivo delovanje dvigal, zaradi preslabega pritiska pa imajo stanovalci v višjih nadstropjih prav tako težave s črpanjem vode.

Pjongjang
PROFIMEDIA

“V Severni Koreji v najvišjih nadstropjih živijo revni in ne bogati, saj pogosto dvigala ne delajo, kot bi morala, prav tako zaradi nizkega pritiska ne morejo črpati vode,” je po Reutersovih navedbah dejal 31-letni Džung Si Vo, ki je iz Severne v Južno Korejo zbežal leta 2017. V Severni Koreji je stanoval v tretjem nadstropju 13-nadstropne zgradbe, ki ni imela dvigala.

Odkar je vodenje države prevzel Kim Džong Un, se je dobava električne energije sicer izboljšala, še piše Reuters.

Severnokorejske oblasti prebivalcem države stanovanja dodeljujejo, nakup in prodaja stanovanja pa sta načeloma prepovedana. Kim Džong Un se je po pisanju Reutersa zavezal, da bo zgradil več deset tisoč novih stanovanj ter da bodo nove gradnje bolj kakovostne.

Kim Džong Un
PROFIMEDIA

V luči tega so severnokorejski mediji minuli teden poročali, da so v Pjongjangu zgradili prvih 10.000 novih stanovanj (cilj je 50.000 novih stanovanj do leta 2025, piše CNN). V enem od novih stanovanjskih kompleksov ob reki Potong, ki vključuje nižje zgradbe, bo bivala tudi znana severnokorejska televizijska voditeljica Ri Čun He, ki ji je stanovanje “podaril” kar Kim Džong Un, ob tem pa jo je označil za “zaklad” države, piše STA.

Severnokorejsko gospodarstvo je sicer pod velikim pritiskom, saj je država po izbruhu pandemije covida-19 povsem zaprla svoje meje. Poleg sankcij mednarodne skupnosti, ki so bile uvedene zaradi razvijanja jedrskega orožja, Severno Korejo pestijo tudi naravne nesreče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!