Zmagoslavno veselje hrvaških politikov ob podpori vstopu v schengen (VIDEO)

Svet 10. Nov 202213:40 2 komentarja
Schengen, hrvaška
Biljana Borzan/Twitter

"Huraaaaaaaaaaa!!!!!" se je hrvaška poslanka v Evropskem parlamentu Biljana Borzan razveselila rezultatov glasovanja o sprejemu Hrvaške v schengensko območje. Njena kolegica Željana Zovko pa je prelomno odločitev evropskih poslancev pospremila s fotografijo s sodelavci in zastavo ter se poslancem zahvalila za podporo.

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju pričakovano podprli pristop Hrvaške k schengenskemu območju, saj ta po njihovi oceni izpolnjuje vse potrebne pogoje, da postane članica območja brez mejnega nadzora. Za to je glasovalo 534 evroposlancev, 53 jih je bilo proti in 25 vzdržanih.

Razglasitev rezultatov so v Evropskem parlamentu pospremili z aplavzom. Hrvaška poslanka Biljana Borzan je v znak zmagoslavja stisnila pest in dodala: “Jeej!” Nato ji je kolegica ob njej čestitala.

Tako pa je bilo veselje videti v celotni dvorani.

Vstop Hrvaške v schengensko območje je evropska poslanka iz Hrvaške Željana Zovko pospremila s fotografijo s kolegi in zastavo. Poslancem se je zahvalila za podporo in glasovanje. “Gre za velik mejnik pri naši evropski integraciji, ki dovoljuje potovanja brez meja in spodbuja našo ekonomijo,” je zapisala.

Tudi poslanka Sunčana Glavak je ob novici delila nekaj fotografij in prizorov iz dvorane ob razglasitvi rezultatov.

V schengen bi Hrvaška lahko vstopila 1. januarja

Končno odločitev o odpravi nadzora na notranjih mejah mora zdaj soglasno sprejeti Svet EU. Ta bo zeleno luč predvidoma prižgal na zasedanju notranjih ministrov EU 8. decembra. Na tem zasedanju bodo države članice odločale tudi o vstopu Romunije in Bolgarije. Tako bi lahko vse tri države 1. januarja skupaj vstopile v schengen.

Poročevalec, evropski poslanec Paulo Rangel iz Evropske ljudske stranke je ob tem poudaril, da je bila Hrvaška deležna “najbolj vsestranskega preverjanja za članstvo v schengenskem območju”, več kot katerakoli druga država EU doslej. Izpolnila je 281 priporočil na osmih področjih schengenske zakonodaje, njeno pripravljenost sta potrdila tako Evropska komisija kot Svet EU. “Evropski parlament se v celoti strinja: Odprava nadzora na notranjih mejah mora biti izvedena do konca tega leta!” je dodal.

V danes sprejetem poročilu sicer evropski poslanci izpostavljajo potrebo po stalnem spremljanju spoštovanja temeljnih pravic na zunanjih mejah EU. Hrvaško pozivajo, naj parlament in Svet EU obvešča o tem, kako izvaja svoj akcijski načrt za upravljanje zunanjih meja EU, zlasti pa neodvisni mehanizem za spremljanje policijskih ukrepov.

V luči poročil o nespoštovanju človekovih pravic in nezakonitem vračanju migrantov na hrvaških mejah tudi želijo, da Evropska komisija v okviru schengenskega ocenjevalnega programa oceni vidike upravljanja zunanjih meja in temeljnih pravic s strani Hrvaške, vključno z obiski na kraju samem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje