Zmagovalec volitev na Nizozemskem imenoval novega pogajalca za sestavo vlade

Svet 28. Nov 202322:24 0 komentarjev
Geert Wilders
Foto: REUTERS

Na Nizozemskem stranka desničarskega populista Geerta Wildersa začenja drugi poskus oblikovanja vlade, potem ko je prvi propadel zaradi odstopa pogajalca med strankami. Zmagovalec volitev je na to mesto zdaj imenoval nekdanjega ministra za izobraževanje iz laburistične stranke Ronalda Plasterka. Ta bo zdaj opravil pogovore z vsemi vodji poslanskih skupin in svoje poročilo predstavil 5. decembra.

Po volilni zmagi desničarskega populista Geerta Wildersa na Nizozemskem naj bi se v drugo začel proces oblikovanja vlade. Prvi poskus je propadel, potem ko je predstavnik Wildersove Stranke za svobodo (PVV), zadolžen za pogovore med strankami, v ponedeljek odstopil zaradi obtožb o domnevnih goljufijah.

Wilders je po odstopu Goma van Striena, ki se otepa obtožb o goljufijah v nekdanjem podjetju, predlagal novega kandidata za “skavta”, ki bo nadzoroval koalicijska pogajanja.

To je nekdanji minister za izobraževanje iz laburistične stranke Ronald Plasterk, ki je po srečanju najvišjih strankarskih voditeljev dobil “široko podporo”, je povedal Wilders. Plasterk bo imel sedaj nalogo preveriti možnosti za oblikovanje vladne koalicije.

Plasterk naj bi opravil pogovore z vsemi vodji poslanskih skupin in svoje poročilo predstavil 5. decembra. Šele nato se lahko začnejo vsebinski pogovori med morebitnimi novimi koalicijskimi partnerji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Wildersova PVV je na predčasnih volitvah prejšnji teden osvojila 37 od 150 sedežev v parlamentu. Wilders za oblikovanje koalicije potrebuje najmanj dve stranki, ki bi vladi zagotovili večino 76 sedežev. Desnosredinska Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) odhajajočega premierja Marka Rutteja je sodelovanje v prihodnji vladi že zavrnila, a dodala, da manjšinski vladi ne bo nasprotovala.

Na Nizozemskem pogajanja o oblikovanju koalicije tradicionalno potekajo zelo dolgo. Rutte je svojo zadnjo vlado sestavljal 271 dni, sedaj pa bi lahko ta proces po poročanju francoske tiskovne agencije AFP trajal še dlje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!