Na Nizozemskem pred začetkom oblikovanja vlade odstopil pogajalec med strankami

Svet 27. Nov 202316:20 0 komentarjev
Geert Wilders ob odstopu pogajalca med strankami za sestavo koalicije Goma van Striena
Foto: PROFIMEDIA

Odstop predstavnika zmagovalke volitev na Nizozemskem Stranke za svobodo (PVV) Goma van Striena, zadolženega za pogajanja med strankami, ki bi se morala začeti danes, je še dodatno zapletel oblikovanje koalicije. Razlog za njegov odstop so obtožbe o domnevnih goljufijah v nekdanjem podjetju.

Nemir zaradi obtožb in čas, ki je potreben za ustrezen odziv nanje, “ne gresta dobro skupaj z mojim delom izvidnika”, je v pojasnilu odstopa dejal Gom van Strien, senator PVV. Ta bi sicer funkcijo predstavnika stranke za pogovore z drugimi strankami uradno prevzel šele danes popoldne.

O odstopu je že obvestil vodjo stranke Geerta Wildersa in predsednico parlamenta Vero Bergkamp. Razlog so bile obtožbe v medijih o goljufijah, ki naj bi jih von Strien s sodelavci izvedel pri podjetju Utrecht Holdings. Senator je sicer obtožbe zavrnil kot neutemeljene in zagotovil, da je “ravnal v skladu z vsemi zakoni in predpisi”.

Wildersova PVV je na predčasnih volitvah minuli teden osvojila 37 od 150 sedežev v parlamentu. Na drugi strani je desnosredinska Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) odhajajočega premierja Marka Rutteja izgubila deset sedežev in jih ima po novem 24. Wilders za oblikovanje koalicije potrebuje najmanj dve stranki, ki bi vladi zagotovili večino 76 sedežev. VVD je sodelovanje že zavrnila, a dodala, da manjšinski vladi ne bo nasprotovala.

Wilders, znan po svojih ostrih protiislamskih, protimigrantskih in protievropskih stališčih, je sicer v petek dejal, da pričakuje težka koalicijska pogajanja. Obenem je poudaril, da si bo prizadeval postati premier in da je pripravljen omiliti svoja skrajna stališča.

Na Nizozemskem sicer pogajanja o oblikovanju koalicije tradicionalno potekajo zelo dolgo. Dolgoletni premier Mark Rutte je svojo zadnjo vlado sestavljal 271 dni. Večina analitikov pričakuje, da bo nova nizozemska vlada oblikovana šele prihodnje leto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!