Otroci v Gazi umirajo od lakote. ZN: Izrael jo uporablja kot orožje

Svet 05. Mar 202407:41 > 22:00 3 komentarji
Napad na Gazo
Napadi v Gazi se ob tem nadaljujejo (Foto: PROFIMEDIA)

Podpredsednica ZDA je v ponedeljek sprejela izraelskega ministra brez resorja Benija Ganca. Izrazila je zaskrbljenost nad razmerami v Gazi, obenem pa podprla Izrael in obsodila gibanje Hamas. Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da otroci v Gazi umirajo zaradi lakote. Medtem je ameriški državni sekretar Antony Blinken pozval Hamas, naj sprejme dogovor o takojšnji prekinitvi ognja z Izraelom. Tudi ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je odločitev o šesttedenskem premirju zdaj v rokah Hamasa. "Premirje mora biti pred ramazanom, ker če so bo to nadaljevalo v ramazan, potem bo lahko v Izraelu in Jeruzalemu zelo, zelo nevarno," je prepričan Biden.

Na srečanju z izraelskim ministrom brez resorja in voditeljem izraelske stranke Nacionalne enotnosti Benijem Gancem je ameriška podpredsednica Kamala Harris izrazila globoko zaskrbljenost zaradi humanitarnega položaja v Gazi in nedavne grozljive tragedije okrog konvoja s pomočjo na severu Gaze, so sporočili iz njenega kabineta.

Harris je obenem obsodila napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani in ugrabitev talcev ter potrdila ameriško podporo izraelski pravici do samoobrambe pred teroristično grožnjo Hamasa ter neomajno podporo ZDA izraelski varnosti.

Pozdravila je konstruktivni pristop Izraela k pogajanjem za izpustitev talcev in pozvala Hamas, naj sprejme dogovor, ki bo sprožil takojšnje šesttedensko premirje in omogočil povečanje humanitarne pomoči.

Z Gancem sta govorila tudi o položaju v Rafi in potrebi po verodostojnem in uresničljivem humanitarnem načrtu pred razmišljanjem o veliki vojaški operaciji. Izrael je pozvala, naj v sodelovanju z ZDA in drugimi mednarodnimi partnerji poveča dotok humanitarne pomoči v Gazo in zagotovi varno razdeljevanje pomoči, so še sporočili iz njenega urada.

Ganc v Washington kljub nasprotovanju premierja Netanjahuja

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je v ponedeljek novinarjem povedal, da je pobudo za obisk Washingtona dal Ganc. Nekdanji obrambni minister in politični rival premierja Benjamina Netanjahuja Ganc vodi sredinsko stranko Nacionalne enotnosti, ki je po napadu Hamasa vstopila v krizno vlado narodne enotnosti oziroma vojni kabinet.

Po poročanju izraelskih medijev naj bi Ganc v Washington potoval proti volji predsednika vlade Netanjahuja. Ta naj bi izraelskemu veleposlaniku v ameriški prestolnici naročil, naj Gancu ne nudi nobene protokolarne podpore, s čimer naj bi obisk degradiral v zasebni obisk, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Danes naj bi se z Gancem sestal tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken.

ZN: Izrael lakoto uporablja kot orožje

Ekipa Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je konec tedna obiskala dve bolnišnici na severu Gaze, je opozorila na grozljive razmere, v katerih je deset otrok umrlo zaradi lakote, je v ponedeljek opozoril vodja WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. “To je prvi obisk od začetka oktobra 2023, kljub našim prizadevanjem za reden dostop do severnega območja Gaze,” je opozoril.

Medtem je Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha), ki se sklicuje na lokalne zdravstvene oblasti, ki jih nadzoruje Hamas, sporočil, da je v bolnišnici Kamal Adwan zaradi podhranjenosti in dehidracije umrlo najmanj 15 otrok.

Palestinski veleposlanik pri ZN Riad Mansur je v ponedeljek v govoru v Generalni skupščini ZN pokazal fotografijo dečka, ki naj bi istega dne umrl zaradi podhranjenosti v bolnišnici na območju Gaze. “Ubil ga je Izrael, ki je lakoto uporabil kot orožje,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Mansur.

Po podatkih ZN v Gazi približno 2,2 milijona ljudem zaradi obleganja Izraela grozi lakota, zlasti na severu enklave, kjer je zaradi uničenja, spopadov in plenjenja skoraj nemogoče preživeti. ZN so opozorili tudi na pomanjkanje elektrike, kar dodatno ogroža možnosti za delovanje bolnišnic.

Slovenija v GS ZN izrazila obžalovanje zaradi veta glede Gaze

Slovenija globoko obžaluje ameriški veto na resolucijo za takojšnje premirje v Gazi, je danes v nadaljevanju zasedanja Generalne skupščine ZN povedal slovenski veleposlanik pri ZN Boštjan Malovrh. Ob tem je ponovil stališče Slovenije, da je prekinitev sovražnosti edini način za končanje trpljenja v palestinski enklavi.

Zasedanje, ki se je začelo v ponedeljek, se nadaljuje danes, pri čemer velika večina članic ZN zahteva takojšnje premirje med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. Države prav tako želijo videti povečanje dostav humanitarne pomoči Palestincem v Gazi, zavračajo načrte Izraela za napad na Rafo in zahtevajo izpustitev talcev, ki jih je Hamas zajel med napadom na Izrael 7. oktobra.

Alžirija je 20. februarja predlagala resolucijo za konec spopadov, ki jo je podprlo 13 članic Varnostnega sveta ZN, vključno s Slovenijo, ZDA so vložile veto, Velika Britanija pa se je vzdržala. Po novem se po vsaki uporabi veta s strani katere od petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN skliče zasedanje Generalne skupščine o tem.

“Konflikt v Gazi traja že pet mesecev. Pet mesecev neizmernega trpljenja. Slovenski poziv za premirje postaja močnejši z vsakim novim poročilom, z vsakim novim podatkom. Poziv te skupščine je bil jasen, poziv globalne skupnosti je bil jasen. Slovenija zaradi tega globoko obžaluje uporabo veta,” je dejal Malovrh in ponovno obsodil napad Hamasa na Izrael ter zahteval brezpogojno izpustitev talcev.

Izrael je pozval, naj ne uresniči načrtov o napadu na Rafo in v polnosti upošteva ukaz Meddržavnega sodišča (ICJ) o zaščiti civilistov v Gazi. Pozval je tudi k neoviranemu dostopu humanitarne pomoči v enklavo in pri tem poudaril, da je po mednarodnem pravu stradanje prebivalstva opredeljeno kot zločin.

Generalna skupščine ZN
Eduardo Munoz/REUTERS

Blinken pozval Hamas, naj sprejme pogoje za premirje v Gazi

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes ob srečanju s katarskim premierjem Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem v Washingtonu pozval palestinsko gibanje Hamas, naj sprejme dogovor o takojšnji prekinitvi ognja z Izraelom. Medtem so se v Kairu nadaljevala pogajanja ob posredovanju Egipta in Katarja, v katerih niso dosegli preboja.

“Imamo priložnost za takojšnjo prekinitev ognja, ki lahko prinese tudi osvoboditev talcev in znatno povečanje humanitarne pomoči za Palestince v Gazi, ki jo krvavo potrebujejo. V nadaljevanju lahko postavimo pogoje za trajno rešitev konflikta,” je dejal Blinken.

Poudaril še, da mora odločitev o pripravljenosti na premirje sedaj sprejeti Hamas, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na drugi strani pa je eden od tiskovnih predstavnikov Hamasa za ameriško agencijo AP dejal, da je zdaj “žogica na strani Izraela”.

Zadnji krog pogajanj o premirju v Gazi, ki v zadnjih treh dneh potekajo v Kairu, se je danes končal brez preboja, poročata AP in katarska televizija Al Jazeera.

Egiptovski uradniki so ob tem dejali, da je gibanje Hamas predstavilo svoj predlog, o katerem naj bi posredniki kmalu razpravljali z izraelsko stranjo. Hamas zavrača zahteve po izpustitvi približno 100 talcev, ki jih še zadržuje, in vrnitev posmrtnih ostankov preostalih 30 talcev, če Izrael ne bo hkrati končal ofenzive, umaknil svojih sil z ozemlja Gaze in izpustil velikega števila palestinskih zapornikov, med katerimi so tudi Hamasovi borci.

Antony Blinken
Antony Blinken (Foto: Jonathan Ernst/REUTERS)

Biden poudaril potrebo po premirju v Gazi pred ramazanom

Ameriški predsednik Joe Biden meni, da je odločitev o šesttedenskem premirju zdaj v rokah Hamasa, Izrael pa je pozval, naj omogoči večjo dostavo pomoči v Gazo. “Zadeva je v rokah Hamasa. Izraelci sodelujejo, ponudba je razumna. Vedeli bomo v naslednjih dneh, ampak potrebujemo premirje,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Biden. Palestinsko islamistično gibanje sicer dogovor o premirju načeloma pogojuje z umikom izraelske vojske.

“Premirje mora biti pred ramazanom, ker če so bo to nadaljevalo v ramazan, potem bo lahko v Izraelu in Jeruzalemu zelo, zelo nevarno,” je predsednik ZDA dejal o muslimanskem svetem mesecu, ki se začne v nedeljo.

Dodal je, da si zelo prizadeva, da v Gazo pride več pomoči. “V Gazo mora priti več pomoči. Nobenih izgovorov ne more biti, nobenih,” je poudaril.

Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

Poročilo ZN ugotavlja verjetnost spolnega nasilja Hamasa med napadom na Izrael

Obstajajo utemeljeni razlogi za prepričanje, da je Hamas med napadom na Izrael 7. oktobra in nad zajetimi talci izvajal spolno nasilje, vključno s posilstvi, ugotavlja v ponedeljek objavljeno poročilo Združenih narodov. Izrael je menil, da so ZN sprva poskušali prikriti ugotovitve, in je na pogovor poklical veleposlanika pri organizaciji.

“V kontekstu usklajenega napada Hamasa in drugih oboroženih sil na civiliste in vojaške tarče na območjih blizu Gaze je misija ugotovila, da obstajajo utemeljeni razlogi za prepričanje, da je med napadom 7. oktobra na več lokacijah prišlo do s konfliktom povezanega spolnega nasilja, vključno s posilstvom in skupinskim posilstvom,” ugotavlja poročilo.

Navaja najmanj tri lokacije tovrstnega nasilja – prizorišče glasbenega festivala Nova in njegovo okolico, cesto 232 in kibuc Reim. “V večini teh primerov so bile žrtve najprej posiljene in nato ubite, najmanj dva primera pa se nanašata na posilstvo trupel žensk,” so zapisali.

Našli so tudi jasne in prepričljive informacije, da so bili posiljeni nekateri talci ter da se tovrstno nasilje morebiti nadaljuje nad tistimi, ki so še vedno v ujetništvu. Obtožbe o spolnem nasilju je preiskovala misija ZN pod vodstvom posebne predstavnice za spolno nasilje v konfliktih Pramile Patten. V začetku februarja se je dva tedna na terenu pogovarjala s preživelimi in pričami lanskega napada, pa tudi z zdravstvenimi delavci.

Ogledali so si okrog 5000 fotografij in 50 ur posnetkov napada ter se pogovarjali z nekaj izpuščenimi talci. Kljub pozivom in prizadevanjem ekipe se jim sicer ni uspelo pogovoriti z nobeno od žrtev. Obenem nekaterih obtožb niso mogli preveriti ali pa so se izkazale za neutemeljene, ugotovitve povzemajo tuje tiskovne agencije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje