Prvi mož Nata: “Želimo konec vojne, a zamrznitev konflikta ni pravičen mir”

Svet 19. Jun 202308:15 > 21:21
PROFIMEDIA

Ukrajinske sile naj bi od začetka protiofenzive pred dvema tednoma ponovno zavzele 113 kvadratnih kilometrov ozemlja in osem vasi. "Več ozemlja kot bodo Ukrajinci osvobodili, močnejši bo njihov položaj za pogajalsko mizo," je prvi mož Nata dejal na skupni novinarski konferenci z nemškim kanclerjem. Stoltenberg je dodal, da si želijo končanje vojne, a pravičen mir ne sme pomeniti zamrznitve konflikta.

Združeni narodi so obtožili Rusijo, da na ozemlju, ki je na jugu Ukrajine pod njenim nadzorom, preprečuje pomoč žrtvam poplav po uničenju jezu Kahovka. Koordinatorka ZN za humanitarno pomoč Ukrajini Denise Brown je ob tem pozvala rusko stran, naj deluje v skladu z obveznostmi po mednarodnem humanitarnem pravu.

Jez hidroelektrarne v Novi Kahovki v regiji Herson na jugu Ukrajine je bil uničen 6. junija, sprti strani pa odgovornost za to pripisujeta druga drugi. Vode so poplavile obsežno območje, prisilile tisoče ljudi v evakuacijo in povzročile zaskrbljenost tako pred humanitarno kot okoljsko katastrofo.

Del prizadetih območij je trenutno pod nadzorom ruskih sil, ki pa Združenim narodom ne dovolijo dostopa na območje. “Vlada Ruske federacije je doslej zavračala naše prošnje za dostop na ta ozemlja, začasno pod njenim vojaškim nadzorom,” je v nedeljo zapisala Brown.

Napovedala je, da si bodo ZN še naprej prizadevali doseči vse, ki trpijo za posledicami uničenja jezu in ki potrebujejo nujno pomoč. “Pozivamo ruske oblasti, naj delujejo v skladu s svojimi obveznostmi po mednarodnem humanitarnem pravu,” je navedla v sporočilu, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes zatrdil, da predstavnikom ZN dostopa do poplavljenih območij ne dovolijo, ker jim težko zagotovijo varnost. Za to je okrivil Kijev, saj da je zaradi stalnega ukrajinskega obstreljevanja, provokacij in smrtnih žrtev med civilisti z ukrajinske obale reke Dnipro zelo težko priti do ruske obale. Kijev medtem obtožuje rusko stran, da bojkotira njene reševalne operacije na poplavljenih območjih in da obstreljuje humanitarne delavce, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odesa lahko pozabi letošnjo počitniško sezono

Zaradi uničenja jezu in poplav so pristojni za kopanje zaprli priljubljene plaže okoli 200 kilometrov oddaljenega letovišča Odesa. Prav tako so odsvetovali uživanje rib in drugih morskih sadežev iz teh voda oz. tistih, katerih izvor ni poznan.

Po uničenju jezu so namreč velike količine vode v Črno morje odplaknile na tone odpadkov. Kvaliteta obobalnih voda se je zato zelo poslabšala in predstavlja resno grožnjo za zdravje, opozarjajo pristojni. Vsebovala naj bi velike količine salmonele in drugih nevarnih povzročiteljev okužb kakor tudi strupene snovi. “Letošnjo počitniško sezono lahko kar pozabimo,” je dejal vodja ukrajinskega centra za morsko ekologijo Viktor Komorin.

Rusija poroča o obstreljevanju in ranjenih v Belgorodu

Oblasti ruske regije Belgorod ob meji z Ukrajino so danes poročale o obstreljevanju z ukrajinske strani, v katerem naj bi bilo ranjenih sedem ljudi, med njimi otrok. Medtem so s polotoka Krim, ki ga zaseda Rusija, sporočili, da so ponoči sestrelili dva brezpilotna letalnika.

Aftermath of shelling in Russia's Belgorod region
REUTERS

“Okrožje Valujsk je pod udarom ukrajinskih sil. Po predhodnih podatkih je ranjenih sedem ljudi, med njimi otrok,” je na Telegramu sporočil guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov in dodal, da so izstrelki zadeli več stanovanjskih stavb. Po njegovih besedah so vse ranjene hospitalizirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tarča ukrajinskega obstreljevanja naj bi bilo tudi območje v regiji Kursk, ki prav tako meji na Ukrajino. Tam naj bi izstrelki padli na dve vasi. Nastala je materialna škoda, žrtev pa ni bilo, je sporočil guverner regije Roman Starovojt.

Ukrajina naj bi osvobodila osem vasi

Ukrajinske sile so od začetka protiofenzive pred dvema tednoma ponovno zavzele 113 kvadratnih kilometrov ozemlja in osem vasi, je danes dejala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar. Ukrajinska protiofenziva se po njenih navedbah nadaljuje tudi na vzhodu države, poroča španska tiskovna agencija EFE.V objavi na Telegramu je Maljar zapisala, da so ukrajinske sile v dvotedenskih operacijah v Zaporožju osvobodile skupno osem vasi: Novodarivka, Levadne, Storoževe, Makarivka, Blagodatno, Lobkovo, Neskučno in Pjatihatki.

Dodala je, da je med prizadevanji Rusije, da bi ustavila napredovanje ukrajinskih enot v smeri Bahmuta v regiji Doneck, prišlo do skupno 41 spopadov. Ukrajinske enote so po njenih navedbah naletele na močan odpor na vzhodu države, zlasti v okolici Bahmuta. “Rusi so tja premestili dodatne enote in povečali obseg obstreljevanja,” je dejala Maljar.

Ukrajina ponovno zavzela več vasi Ukrajina ponovno zavzela več vasi
PROFIMEDIA
Ukrajina ponovno zavzela več vasi Ukrajina ponovno zavzela več vasi
PROFIMEDIA
Ukrajina ponovno zavzela več vasi Ukrajina ponovno zavzela več vasi
PROFIMEDIA

Uspešna protiofenziva Ukrajine bi lahko bila osnova za močnejši pogajalski položaj v morebitnih pogajanjih z Rusijo, je danes ob obisku v Berlinu dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Stoltenberg: Vsi želimo, da bi se ta vojna končala

“Več ozemlja kot bodo Ukrajinci osvobodili, močnejši bo njihov položaj za pogajalsko mizo,” je prvi mož Nata Jens Stoltenberg dejal na skupni novinarski konferenci z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem.

PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA

“Vsi si želimo, da bi se ta vojna končala. Toda pravičen mir ne more pomeniti zamrznitve konflikta in sprejetja dogovora, ki ga narekuje Rusija,” je dodal generalni sekretar zveze Nato.

Ob tem je dejal še, da bo Ukrajina vsekakor postala članica zveze Nato, vendar ne pričakuje, da bi zaveznice izpolnile pričakovanje Ukrajine in njenega predsednika Volodimirja Zelenskega po uradnem povabilu v Nato že na prihajajočem julijskem vrhu.

Stoltenberg je ob tem še poudaril, da o tem, kdaj in kako Ukrajino povabiti v zavezništvo, ne bo odločala Rusija, temveč Nato in Ukrajina sama.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.