ZN: Talibani ubili več sto nekdanjih uradnikov afganistanske vlade

Svet 31. Jan 202212:46
Talibani
Social media handout/REUTERS

Poročilo Združenih narodov navaja, da so talibani od prevzema oblasti v Afganistanu avgusta lani ubili več kot 100 pripadnikov varnostnih sil in civilnih uradnikov nekdanje afganistanske vlade. Poročilo navaja tudi hude kršitve človekovih pravic. Talibanski predstavniki so zavrnili vse navedbe iz poročila.

Poročilo Združenih narodov (ZN) prikazuje zaskrbljujoče podatke, po katerih so talibani od prevzema oblasti v Afganistanu avgusta lani ubili več kot 100 nekdanjih pripadnikov varnostnih sil in civilnih uradnikov nekdanje afganistanske vlade. Poročilo navaja hude kršitve človekovih pravic novih afganistanskih oblastnikov.

Talibanski predstavniki so zavrnili navedbe iz poročila. Vztrajajo, da so zabeležene smrti posledica osebnih sporov in da vse primere preiskujejo.

Afganistansko notranje ministrstvo je v odzivu na Twitterju objavilo, da od razglasitve splošne amnestije, ki so jo talibani razglasili ob prevzemu oblasti, niso odgovorni za nikogaršnjo smrt.

Misija ZN za pomoč Afganistanu (Unama) sicer prejema verodostojne navedbe o pobojih, izginotjih in drugih kršitvah. Več kot dve tretjini teh usmrtitev naj bi bilo izvensodnih, še navaja poročilo.

Talibani omejevali še svoboščine žensk in pravico do protestiranja

Poročilo ZN tudi navaja, da so se poleg političnih umorov dogajale tudi omejitve temeljnih svoboščine žensk in pravice do protestiranja. Talibani naj bi namreč zatirali mirne proteste in sistematično onemogočali ženskam in dekletom dostop do dela in izobraževanja.

Afganistan se nahaja v primežu humanitarne katastrofe, ki jo je talibanski prevzem oblasti zgolj poglobil. Zahodne države so od takrat zamrznile mednarodno pomoč v vrednosti več milijard dolarjev.

Talibanske vlade, ki jo spremljajo obtožbe o kršitvi človekovih pravic in omejevanja temeljnih svoboščin, doslej ni priznala še nobena država.