Znani nagrajenci 27. filmskega festivala v Sarajevu

Kultura 19. Avg 202122:39 > 27. Sep 2021 12:27
sarajevski filmski festival
Dado Ruvic/REUTERS

V sklopu 27. sarajevskega filmskega festivala, ki je letos potekal v živo, so v Narodnem gledališču razglasili prejemnike prestižnih filmskih nagrad. Nagrado srce Sarajeva za najboljši igrani film je prejel nemško-avstrijski film "Grosse Freiheit" v režiji Sebastiana Meiseja.

Prejšnji petek se je v prestolnici BiH začel 27. filmski festival, ki je po lanski spletni izvedbi znova potekal v živo. V tekmovalnem programu, v katerem so se za laskavi naslov potegovali celovečerci, je bilo letos predstavljenih deset filmov, od tega dve svetovni premieri in osem regionalnih. Srce Sarajeva v tej kategoriji je prejel nemško-avstrijski film “Grosse Freiheit” v režiji Sebastiana Meiseja.

Celovečerce je ocenjevala mednarodna žirija: predsednica Jasna Đuričić (Srbija), Mike Cahill (ZDA), Lili Horvat (Madžarska), Eva Sangiorgi (Avstrija) in Martin Schweighofer (Avstrija).

Georg Friedrich je za vlogo Viktorja prejel nagrado srce Sarajeva za najboljšega igralca. Srce Sarajeva za režijo je za film “Kelti” prejela srbska režiserka Milica Tomović. Srce Sarajeva za najboljšo igralko pa so skupaj prejele igralke Flaka Latifi, Era Balaj in Urate Shabani za igro v francoskem filmu z angleškim naslovom “The Hill Where Lionesses Roar”.

V kategoriji dokumentarnih filmov so si obiskovalci 27. filmskega festivala v Sarajevu lahko ogledali 16 filmov. Nagrado v tej kategoriji je prejel film Marte Popivoda “Pejzaži otpora”. Popivoda se je v nagovoru zahvalila svoji filmski ekipi in dodala, da je ta nagrada izjemnega pomena za celotno ekipo, ki je v filmu naslavljala vprašanje upora. Posebno nagrado je žirija za dokumentarne filme namenila filmu “Looking for Horses” režiserja Stefana Pavlovića, ki je koprodukcija Nizozemske, Francije ter BiH, posebno priznanje pa je namenila romunskemu filmu z angleškim naslovom “The Same Dream”, ki ga je režiral Vlad Petri.

Med kratkimi filmi je med deseterico laskavi naslov srce Sarajeva prejel francosko-hrvaški film “Sve što dolazi”, ki ga je režiral Mate Ugrin. V tekmovalnem programu študentskih filmov pa so med dvanajstimi filmi nagrado podelili romunskemu filmu Alexandra Mironescuja z angleškim naslovom “Summer Planning”.

Posebna nagrada za promocijo enakosti spolov

Letos so prvič podelili tudi posebno nagrado za promocijo enakosti spolov. Prejel jo je film Norike Sefa z angleškim naslovom “Looking For Venera”.

Podelili so tudi nagrade cinelinka. Posebno priznanje je prejel slovenski režiser Igor Šterk za film “Šterkijada”. Nagrado za človekove pravice je prejela turško-nemško-francoska koprodukcija Les Enfants Terribles, katere režijo podpisuje Ahmet Necdet Cupu.

Častno srce Sarajeva so letos namenili Wimu Wendersu za izjemen doprinos k filmski umetnosti, poleg tega so v programu Posvečeno prikazali retrospektivo njegovih filmov.

Na letošnjem festivalu so skupaj prikazali približno 250 filmov iz približno 60 držav. 27. sarajevski filmski festival se bo sklenil jutri, in sicer s projekcijo nagrajenih filmov ter s svetovno premiero filma “Tom” Dragana Bjelogrlića.

Sarajevski filmski festival Sarajevski filmski festival
FZ/N1
Sarajevski filmski festival Sarajevski filmski festival
FZ/N1
Sarajevski filmski festival Sarajevski filmski festival
FZ/N1
Sarajevski filmski festival Sarajevski filmski festival
FZ/N1

Komentari

Vaš komentar