Znani srbski igralec po pozivu Ukrajine izgubil vlogo v priljubljeni seriji HBO

Magazin 03. Feb 202421:49 12 komentarjev
Miloš Biković
Igralec Miloš Biković (Foto: PROFIMEDIA)

Po ostrih odzivih javnosti in glasnemu nasprotovanju ukrajinskih oblasti zaradi vezi znanega srbskega igralca Miloša Bikovića z Rusijo je produkcijska hiša HBO sporočila neprijetno novico: igralec je izgubil vlogo v novi sezoni priljubljene serije Beli lotos.

Po pozivu ukrajinskega ministrstva za zunanje zadeve in ostrih odzivih javnosti zaradi vezi srbskega igralca Miloša Bikovića z Rusijo je produkcijska hiša HBO sporočila, da igralec ne bo del tretje sezone priljubljene serije Beli lotos (White lotus), kot je bilo sprva napovedano.

“Odločili smo se, da se ločimo od Miloša Bikovića, njegovo vlogo bomo podelili drugi osebi,” je po poročanju spletnega portala Variety.com dejal tiskovni predstavnik HBO.

Po poročanju Straits Times je ukrajinsko zunanje ministrstvo že januarja ostro nasprotovalo Bikovićevemu sodelovanju v tej priljubljeni seriji. Predstavniki ministrstva so na družbenem omrežju X sporočili, da “igralec podpira Rusijo vse od začetka obsežne invazije” na Ukrajino, predstavnike HBO pa vprašali, ali se jim zdi v redu, da delajo “z osebo, ki podpira genocid in krši mednarodno pravo”.

Informacijo je na družbenih omrežjih in v uradni izjavi potrdil tudi igralec sam.

V izjavi je med drugim zapisal, da je odraščal v državi, ki jo je razdejala vojna. “Ko sem bil star enajst let, sem dneve in noči preživljal v zaklonišču, medtem ko so mojo državo in domači kraj bombardirali. Nikoli nikomur ne bi želel takšnega razdejanja.” Nadaljeval je z besedami, da je po svetu vsak dan več konfliktov in prav vsi izmed njih so strašljivi.

“Rad bi, da se vsi nehajo in da prevlada princip ljubezni. Danes proti meni poteka usmerjena kampanja, ki z zunanjim vplivom ustvarja resen precedens, ki meče senco na bistvo umetniške svobode. Rezultat takšne zgodbe je zmaga nesmisla in poraz umetnosti,” je zapisal priljubljeni igralec.

Dodal je, da je počaščen, da je bil izbran v ekipo serije Beli lotos. “Moje sodelovanje v njej pa ni možno iz razlogov zunaj domene kulture in ne bom se uklonil narativu, ki ogroža mojo integriteto,” je poudaril in zaključil z besedami, da bodo njegova prepričanja in predanost umetnosti ostala nespremenjena.

Biković je leta 2018 od ruskega predsednika Vladimirja Putina prejel Puškinovo medaljo za prispevke k ruski kulturi, nato pa je dobil še rusko državljanstvo. “V veliko čast mi je reči: Rusija je moja domovina,” je takrat po poročanju The Straits Times zapisal igralec.

Leto kasneje je dejal, da so mu “zaradi nacionalne varnosti” prepovedali vstop v Ukrajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje