Bo po odhodu Švarc Pipan pravosodno ministrstvo začasno vodil kar premier Golob?

Slovenija 03. Feb 202420:14
Foto: Borut Živulović/Bobo

Potem ko je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan v petkovi oddaji N1 STUDIO potrdila, da bo funkcijo najverjetneje zapustila sama, ostaja odprto še vprašanje začasnega vodenja ministrstva po njenem odhodu. Po informacijah N1 je povsem mogoče, da jo bo, dokler se s Socialnimi demokrati ne dogovori o novem ministrskem imenu, začasno nasledil kar predsednik vlade Robert Golob.

V petek zvečer po gostovanju na N1 sta se ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in Robert Golob sestala, a dokončne odločitve o njeni usodi premier še vedno ni sprejel. Kot pravijo naši viri, je vsaj do ponedeljka tudi ne bo. Pričakovati pa je, tudi sodeč po besedah ministrice, da bo odstopila sama, ko bodo “stvari razčiščene” oziroma bo to zahteval predsednik vlade. Ta torej očitno ne bo predlagal njene razrešitve v državnem zboru.

Poslanci se bodo tako z njenim odstopom zgolj seznanili, zatem pa naj bi premier – do dogovora o njenem nasledniku – sporočil, da bo začasno vodenje ministrstva prevzel nekdo drug izmed ministrov ali pa kar on sam. Slednje je že storil po odstopu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in nato ministrstvo vodil natanko tri mesece, torej do skrajnega zakonskega roka.

Tokrat je po informacijah N1 možno vse – da pravosodno ministrstvo prevzame premier, nekdo drug od ministrov iz kvote Gibanja Svoboda ali pa minister iz vrst SD.

Vrh stranke, ki se je Dominiki Švarc Pipan na ponedeljkovem predsedstvu odrekla, se je takrat načeloma že dogovoril, da bi v tem zadnjem omenjenem primeru začasno vodenje pravosodnega resorja prevzel njihov kohezijski minister Aleksander Jevšek, sicer magister prava in nekdanji šef kriminalistične policije.

SD o ministrici Dominiki Švarc Pipan
Tanja Fajon in Aleksander Jevšek (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon ob gostovanju v oddaji N1 STUDIO v minulem tednu teh naših neuradnih informacij ni želela ne potrditi ne zanikati.

Viri iz SD sicer ocenjujejo, da bi bilo zanje celo bolje, da do razjasnitve vseh okoliščin spornega nakupa sodne stavbe in hudih obtožb na račun svojih članov, zlasti glavnega tajnika Klemna Žiberta, pravosodno ministrstvo vodi minister iz Svobode ali celo premier. Če bi ga prevzel Jevšek, bi se namreč lahko soočali z očitki, da želijo domnevno vpletanje svojih članov pomesti pod preprogo.

Gospodarski minister iz vrst Socialnih demokratov Matjaž Han je tako za Delo dejal: “S tem, da nekdo zunaj SD začasno prevzame vodenje ministrstva za pravosodje, nimamo težav.”

Tanja Fajon se medtem že od četrtka mudi v Bruslju, za RTV Slovenija pa je danes ob robu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU ocenila, da “vsi očitki, ki letijo po enem ali drugem, res ovirajo naše delo.” Po njenih besedah je ministrica Švarc Pipan naredila določene poteze, ki jih Fajon pozdravlja. “Ne morem pa biti raziskovalka, ministrica in predsednik vlade tudi ne,” je dodala.

Golob je namreč od Socialnih demokratov pred svojo dokončno odločitvijo o usodi ministrice zahteval konkretna pojasnila o obtožbah, ki jih je Dominika Švarc Pipan izrekla na račun članov SD. A Fajon je zgolj ponovila pričakovanje stranke, da bo premier spoštoval odločitev predsedstva in predlagal razrešitev pravosodne ministrice.

Odgovor naj bi Goloba še bolj vznejevoljil, zato bo po besedah naših virov zahteval dodatna pojasnila.

Dominiki Švarc Pipan je bilo medtem po informacijah N1 zaradi groženj, ki jih je prejela, odrejeno fizično varovanje policije.