Znani uporabniki opozarjajo na veliko težavo YouTuba

Svet 11. Apr 202212:45 > 13:10 0 komentarjev
YouTube
PROFIMEDIA

Slavni youtuberji opozarjajo, da se pod njihovimi videoposnetki vedno pogosteje pojavljajo komentarji, ko nekdo v njihovem imenu objavlja povezave do prevarantskih ali škodljivih spletnih strani. Pravijo, da je težava YouTubu ušla izpod nadzora, zato podjetje pozivajo k ukrepanju.

Pod videoposnetki na spletni platformi za deljenje videoposnetkov YouTube se pojavlja vse več neželenih, prevarantskih oziroma “spam” komentarjev. Največjo težavo pomenijo predvsem za najpriljubljenejše youtuberje. Priljubljena taktika “spammerjev” je namreč, da se v komentarjih izdajajo za youtuberje in tako prepričajo milijone sledilcev, da odprejo škodljivo povezavo v komentarju.

“Vsak dan je huje,” je za spletni portal The Verge komentiral Linus Sebastian, ustanovitelj kanala Linus Tech Tips s 14,5 milijona naročnikov. Povedal je, da se v komentarjih pogosto pojavljajo prevare, povezane s kriptovalutami, prehranskimi dodatki in podobno. Ker uporabniki verjamejo, da so povezave objavili youtuberji, ki jim zaupajo, jih brez pomisleka odprejo. Povezave jih privedejo do spletnih strani, na katerih nanje prežijo razne prevare, od zlonamerne programske opreme do vpisovanja osebnih podatkov na lažnih straneh. Na isto težavo opozarja tudi Marques Brownlee, čigar kanal ima 15,5 milijona sledilcev: dejal je, da je težava s “spam” komentarji ušla izpod nadzora in da jo mora YouTube težavo čim prej odpraviti.

YouTube v borbi proti takšnim komentarjem uporablja različna orodja, ki vključujejo tako nadzor upraviteljev platforme kot uporabo umetne inteligence in strojnega učenja. Večina škodljive vsebine je odstranjena avtomatsko. Zaradi kršenja pravil glede objavljanja komentarjev s prevarantsko vsebino je YouTube zgolj v zadnjih treh mesecih leta 2021 odstranil več kot 950 milijonov komentarjev.

Čeprav je večina komentarjev odstranjena, nekateri kljub temu uspejo uiti avtomatskemu nadzoru – in takšnih je zadnje čase vse več. Prav zato YouTube uvaja novo poskusno orodje za moderiranje vsebine. Z njim bo več potencialno neprimernih komentarjev pregledanih in po potrebi odstranjenih že pred objavo. V podjetju pravijo, da spremljajo situacijo in načine, kako se taktike “spama” spreminjajo in razvijajo, in da bodo še naprej prilagajali svoje sisteme, da preprečijo objavo neželenih komentarjev, še piše dnevnik.hr.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!