Znano, koliko je stal pogreb kraljice Elizabete II.

Svet 18. Maj 202317:00 0 komentarjev
krsta, Elizabeta II.
James Manning/Pool via REUTERS

Britansko finančno ministrstvo je razkrilo, koliko je vlada plačala za pogreb kraljice Elizabete II. in z njim povezane dogodke.

Pogreb kraljice Elizabete II. in z njim povezanimi dogodki so britansko vlado stali približno 162 milijonov funtov (okoli 186,7 milijona evrov), je sporočilo britansko ministrstvo za javne finance.

Kraljica Elizabeta II. je v 97. letu starosti umrla 8. septembra 2022, pokopali so jo 19. septembra. Njena krsta je ležala v westminstrski palači, kjer se je od monarhinje, ki je državi vladala 70 let, lahko poslovila tudi javnost. V štirih dneh se je od kraljice poslovilo več sto tisoč ljudi.

Državniškega pogreba so se poleg članov kraljeve družine udeležili tudi številni svetovni voditelji in člani tujih kraljevih družin. Med 2.000 udeleženci so bili tudi takratna predsednica britanske vlade Liz Truss, predsednik ZDA Joe Biden in njegova soproga Jill Biden. V London je odpotoval tudi takratni slovenski predsednik Borut Pahor.

Policija je obseg pogreba in žalnih slovesnosti takrat opisala kot “verjetno največjo operacijo, ki jo bodo izvedli v Združenem kraljestvu”.

pogreb Elizabete II.
REUTERS/Carl Recine

Največ stroškov sta plačali ministrstvi za notranje zadeve (74 milijonov funtov oziroma nekaj več kot 85 milijonov evrov) ter ministrstvo za kulturo, medije in šport (57 milijonov funtov oziroma več kot 65 milijonov evrov), poroča BBC.

Glavni tajnik ministrstva za javne finance John Glen je povedal, da je bila prednostna naloga vlade zagotoviti, da “dogodki potekajo gladko in z ustrezno stopnjo dostojanstva ter varno”.

Urad za Severno Irsko je za pogreb namenil 2,4 milijona evrov, valižanska vlada 2,5 milijona evrov, škotska vlada pa 21 milijonov evrov. Glen je v parlamentu navedel, da bo te stroške povrnila britanska vlada.

Kronanje kralja Karla je po poročanju BBC stalo med 50 in 100 milijonov funtov. Pri tem ne gre za uradni podatek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!