Znano, kdaj bodo na Otoku okronali kralja Karla III.

Svet 11. Okt 202219:41 1 komentar
krona, elizabeta ii.
PROFIMEDIA

Z britanskega dvora so sporočili, kdaj bo potekalo svečano kronanje kralja Karla III.

Kralj Karel III. bo okronan 6. maja prihodnje leto, so sporočili iz Buckinghamske palače. Skupaj z njim bo okronan tudi njegova žena Camilla, ki bo dobila naziv kraljica soproga. Kot piše britanski Sky News, bo slovesnost potekala v Westminstrski opatiji, kjer kronanja potekajo že zadnjih 900 let. Verski obred bo vodil canterburyjski nadškof Justin Welby, ki je pomembno vlogo imel tudi v pogrebnih obredih ob smrti kraljice Elizabete II.

Karel III., ki bo maja dopolnil 74 let, bo ob kronanju najstarejši monarh v britanski zgodovini. Datum kronanja se sicer ujema z rojstnim dnem Archija, prvorojenca Meghan Markle in Harryja, ki bo na ta dan dopolnil štiri leta. V mesecu maju pa je bil leta 1973 okronan tudi Jurij VI., sicer Karlov ded.

Sky New sicer piše še, da bi lahko tokratno kronanje občutno krajše kot v preteklosti. Razlog naj bi bil v splošni draginji, ki tare Združeno kraljestvo, ter želji trenutnega kralja po manj razsipni monarhiji. Omenja se, da bi obred lahko trajal le eno uro. Za primerjavo: kronanje Elizabete II. je leta 1953 trajalo okoli tri ure.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje