Znanstveniki “oživili” enega najbolj slavnih faraonov

Navdih 31. Maj 202315:23 2 komentarja
faraon, egipt, tutankamon
PROFIMEDIA

Znanstveniki so se lahko v teh dneh zazrli v obraz enega najbolj slavnih faraonov. Uspelo jim je namreč izdelati računalniško rekonstrukcijo Tutankamonovega obraza. Najbolj poznan faraon pa jih je bolj kot na močnega voditelja spominjal na mladega študenta.

Znanstveniki iz Brazilije, Avstralije in Italije so s pomočjo tehnologije “oživili” slavnega faraona Tutankamona. Na podlagi njegove mumificirane lobanje jim je uspelo rekonstruirati njegov obraz in tako po več tisoč letih razkriti njegovo podobo.

Rekonstrukcija je razkrila mladosten in živahen obraz faraona, ki je umrl v najstniških letih pred več kot tri tisoč leti. “Ob pogledu nanj prej pomislim na mladega študenta kot pa na odgovornega državnika,” je za britanski Daily Mail komentiral brazilski grafični strokovnjak Cicero Moraes, ki je sodeloval pri rekonstrukciji.

Moraes je delo znanstvene ekipe primerjal z delom detektivov. Potem ko so ustvarili model lobanje, so morali poustvariti še oči, usta in druge obrazne poteze. To so storili s CT-skeniranjem obrazov različnih živih ljudi in dobili dokaj objektivno podobo mladega faraona, je pojasnil za Daily Mail.

Tokratni poskus rekonstrukcije Tutankamonovega obraza sicer ni prvi. Znanstveniki so to storili že leta 2005.

Kot je pojasnil avstralski egiptolog in arheolog Michael Habicht, je med obema rekonstrukcijama veliko podobnosti. “Naša rekonstrukcija je zelo podobna tisti izpred nekaj let, ujema pa se tudi z zgodovinskimi opisi Tutankamona,” je pojasnil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje