Znanstveniki preučili truplo medveda, ki se je v zmrzali ohranilo 3.500 let

Magazin 02. Mar 202321:48 0 komentarjev
starodavni medved
REUTERS/Michil Yakovlev

Skupina znanstvenikov je dobila priložnost preučiti truplo starodavnega jamskega medveda, ki je neverjetnih 3.500 let ležalo skoraj popolnoma ohranjeno v zamrznjeni divjini vzhodne Sibirije.

“Celotno truplo starodavnega rjavega medveda – to odkritje je edinstveno,” je najdbo opisal Maksim Čeprasov iz laboratorija v Muzeju mamutov, ki deluje znotraj Severnovzhodne zvezne univerze v Jakutsku v Sibiriji.

Truplo medveda so pred dvema letoma našli rejci severnih jelenov na Arktiki, ko je štrlelo iz permafrosta (trajno zmrznjenih tal) na zapuščenem otoku približno 4.600 kilometrov vzhodno od Moskve.

“To je do danes edini najdeni primerek te vrste – telo medveda z mesom in kožo. Mumija je popolnoma ohranjena, vsi notranji organi so na mestu. Na fotografijah se vidi, da je ohranjen tudi smrček. Prej so odkrivali samo lobanje in kosti,” je takrat povedala univerzitetna vodja laboratorija za molekularno paleontologijo Jelena Grigorjeva.

Da se je truplo ohranilo neverjetnih 3.460 let, so krive ekstremno nizke temperature. Znanstveniki so razrezali trdo kožo medveda in odkrili celo, kaj je medved nazadnje jedel, saj so v trebušni votlini našli ptičje perje in rastline.

“Prvič smo znanstveniki v roke dobili truplo z mehkimi tkivi, kar nam je dalo priložnost, da preučimo tudi notranje organe in pregledamo možgane,” je opisal Čeprasov. Opravili so celo vrsto celičnih, mikrobioloških, viroloških in genetskih študij.

Čeprasov je povedal, da je genetska analiza pokazala, da se rjavi medved po mitohondrijski DNK ne razlikuje od medveda, ki danes živi na severovzhodu Rusije. Primerek je po oceni znanstvenikov umrl zaradi poškodbe hrbtenice, ko je bil star med dvema in tremi leti. Visok je bil 1,55 metra, tehtal pa je skoraj 78 kilogramov.

Še vedno pa ni jasno, kako se je medved na otoku, ki ga od celine ločuje 50 kilometrov dolga ožina, znašel. Predvidevajo, da je ožino preplaval ali prečkal po ledu, obstaja pa tudi možnost, da je bil otok takrat še del celine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!