Zračni prostor EU se zapira za beloruska letala

Svet 04. Jun. 202116:29 > 16:30
Delite:
Letalo na nebu
Foto: Pierre Albouy/N1

Svet Evropske unije je danes sklenil, da bodo za beloruske letalske družbe zaprli zračni prostor EU. Ukrep, ki je vezan na prisilni pristanek Ryanairovega letala in aretacijo opozicijskega novinarja Romana Protaseviča, naj bi začel veljati v soboto.

Svet Evropske unije se je danes odločil za zaprtje zračnega prostora EU za beloruske letalske družbe. Ukrep naj bi začel veljati v soboto.

V skladu z ukrepom članice EU beloruskim letalskim družbam ne bodo smele odobriti pristanka ali vzleta na svojem ozemlju ter letenja v svojem zračnem prostoru, so navedli na Svetu EU.

Svet EU, v katerem so zastopane države članice, je sledil pozivu voditeljev unije, ki so se na vrhu konec maja zaradi prisilnega pristanka Ryanairovega letala in aretacije opozicijskega novinarja Romana Protaseviča in njegove sopotnice zavzeli za prepoved uporabe evropskega zračnega prostora in letališč za beloruska letala.

Zavzeli so se tudi razširitev seznama posameznikov in pravnih oseb v Belorusiji, ki bi jih lahko doletele sankcije. Poleg tega naj bi pripravili dodatne ciljne gospodarske sankcije proti režimu beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.

Veleposlaniki držav članic naj bi seznam posameznikov in pravnih oseb, proti katerim bi uvedli sankcije, dokončali prihodnji teden. Med drugim naj bi bilo na seznamu okoli 10 oseb, odgovornih za prisilni pristanek Ryanairovega letala.

Komentari

Vaš komentar